Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε-J.Jonasson

        «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» είναι μια μαύρη κωμωδία που εμένα προσωπικά μ’ άφησε αδιάφορη. Αν και ξεκίνησε με μια ριζοσπαστική ενέργεια, αυτή της εξαφάνισης του αειθαλούς Άλαν Κάρλσον πηδώντας από το παράθυρο του γηροκομείου που τον φιλοξενούσε και μάλιστα την ημέρα που έκλεινε τα εκατοστά χρόνια του, η περιπέτεια στην οποία εμπλέκεται μετά το σάλτο του στους επαρχιακούς δρόμους της Σουηδίας καθώς και η αναδρομή στο περιπετειώδες παρελθόν του που ακολουθούν μου προκάλεσαν ανία.  Η γραφή του γενικά είναι ευκολοδιάβαστη και απλή, σε κάποια σημεία όμως γίνεται παιδιάστικη- κάτι που φυσικά ενοχλεί-ενώ η ροή και η πλοκή του καθόλα κουραστική. Υπήρχε δικαιολογημένη υπερβολή στα γεγονότα και στους χαρακτήρες , μιας και πρόκειται για σατιρικό κείμενο. Τα κεφάλαια που αναφέρονταν στο παρελθόν του ήρωα ήταν υπέρ του δέοντος τραβηγμένα  κάτι που μου προκάλεσε εκνευρισμό και την τάση να το εγκαταλείψω πριν της ώρας του…… Το χιούμορ που συναντάμε στις σελίδες είναι τις περισσότερες φορές ευπρόσδεκτο και ένα από τα δυο στοιχεία μαζί με την απορία για το πώς και πότε θα πέσει στα χέρια των Αρχών ο ήρωας μας, αυτά που με έκαναν να συνεχίσω την ανάγνωσή του. Το φινάλε ήταν εξίσου αδιάφορο όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου, και καθόλου ανατρεπτικό. Κάτω των προσδοκιών μου λοιπόν Ο Εκατοντάχρονος αν λάβει κανείς υπόψιν την διαφήμιση που είχε γίνει για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Ο Άλαν Κάρλσον την ώρα που στο σαλόνι του γηροκομείου τον περιμένουν οι τοπικοί άρχοντες, οι υπόλοιποι τρόφιμοι, το νοσηλευτικό προσωπικό και η τούρτα των εκατοστών γενεθλίων του αποφασίζει να πηδήξει από το παράθυρο και να εξαφανιστεί προκειμένου να κάνει…. μια νέα αρχή! Μετά από λίγο περπάτημα φτάνει στον σταθμό λεωφορείων της περιοχής, όπου εκεί συναντά τον Βίδα, ο οποίος του εμπιστεύεται την βαλίτσα του για λίγα λεπτά. Ο Άλαν τότε κλέβει κατά τύχη, κατά λάθος(;) την βαλίτσα και επιβιβάζεται στο πρώτο λεωφορείο που φτάνει στο σταθμό. 
       Τα χρήματα που έχει στο πορτοφόλι του, τού εξασφαλίζουν εισιτήριο διαδρομής λίγων χιλιόμετρων. Όταν κατεβαίνει στην στάση παίρνει το χωματόδρομο που οδηγεί στην αγροικία του Γιούλιους, ενός μοναχικού τύπου που τον κατηγορούν για μικροαπατεωνιές, αγνοώντας πως ο Βίδας έχει εξαπολύσει κυνηγητό προκειμένου να βρει αυτόν μα κυρίως την βαλίτσα που περιέχει 50 εκατομμύρια κορόνες από την αγοραπωλησία ναρκωτικών του Αφεντικού του. Στο κατόπι του εκατοντάχρονου και του φίλου του πλέον Γιούλιους βρίσκεται εκτός από τα μέλη και τον ίδιο τον αρχηγό της οργάνωσης Never Again, ο επιθεωρητής Αρόνσον όπου προσπαθεί να εξιχνιάσει την απαγωγή, όπως πιστεύουν, του Άλαν. Τα ευτράπελα, οι νεκροί και τα πρόσωπα του παρελθόντος, όπως ο Ρούσβελ, ο Τσόρτσιλ, ο Στάλιν και ο Μάο Τσε Τούνγκ, χτίζουν τις επόμενες σελίδες του βιβλίου μέχρι το φινάλε του…….. 

Βαθμολογία 1/5 


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε
Συγγραφέας:J.Jonasson
Μετάφραση:Γρηγόρης Ν.Κονδύλης
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ:19/09/2013
Σελ.:480


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου