Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων: Η σκιά του ανέμου - Carlos Ruiz-Zafon

      Το «Η σκιά του ανέμου» του Ruiz-Zafon Carlos, το πρώτο βιβλίο της τριλογία Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων, είναι ένα υπέροχο βιβλίο που εμένα με συνεπήρε μιας και στις σελίδες του υπήρχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που μου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος του και που με έκαναν να θαυμάσω και να αναγνωρίσω το ταλέντο του συγγραφέα. Μυστήριο, αγωνία, ατμόσφαιρα και ένας έρωτας τραγικός που ζητά την λύτρωση του μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια συνθέτουν την ιστορία της σκιάς του ανέμου που παρουσιάζεται με γρήγορη ροή και γραφή άκρως καλοδουλεμένη. Οι πινελιές χιούμορ που υπήρχαν με έκαναν να γελάσω απεγκλωβίζοντάς με έτσι από την αγωνία και την συγκίνηση που με αγκάλιαζε καθώς διάβαζα το κείμενο.  Ο συγγραφέας κατόρθωσε να με εντάξει στην ιστορία των ηρώων όπου μαζί μ’ αυτούς, και κυρίως με τον Ντανιέλ, προσπαθούσα να εξιχνιάσω την ζωή του Χουλιάν Καράξ στην Βαρκελώνη του εμφυλίου και του Παγκόσμιου πολέμου, που σαν το γαϊτανάκι ξετυλιγόταν μέσα από τις εξομολογήσεις των ανθρώπων που βρίσκονταν στο επίκεντρο του τραγικού και άδοξου έρωτα του με την Πενέλοπε.
      Ο Carlos Ruiz-Zagon, όπως γράφει το βιογραφικό  σημείωμα, είναι πολυδιαβασμένος συγγραφέας και αναγνωρισμένος παγκοσμίως και δικαίως μιας και η γραφή του καθηλώνει!
      Είναι ένα βιβλίο που θα ήθελα να το δω στον κινηματογράφο μιας και η ανατρεπτική υπόθεση του, οι πολλές έντονες σκηνές καθώς και οι ήρωες του, ήρωες που μέσα από την άριστη σκιαγράφηση τους γεννούν άλλοτε την συμπάθεια και την οικειότητα και άλλοτε τον οίκτο και την απέχθεια μας, νομίζω πως θα δημιουργούσαν μια μαγευτική ταινία.
     Ένα αστυνομικό, ερωτικό, θρίλερ –ας το πω έτσι- που με εντυπωσίασε και που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!Ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχεια του.......
Διαβάστε το…..!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Μια νύχτα του 1945 ο Ντανιέλ Σεμπέρε οδηγείτε από τον βιβλιοπώλη πατέρα του στο κοιμητήρι των λησμονημένων βιβλίων, σε ένα χώρο που η συντεχνία των βιβλιοπωλών συγκεντρώνει τα βιβλία που κινδυνεύουν να χαθούν στην λήθη του χρόνου, σε ένα χώρο που όπως του λέει ο ίδιος είναι ιερός καθώς «Κάθε βιβλίο, κάθε τόμος που βλέπεις έχει ψυχή.
      Την ψυχή εκείνου που το έγραψε και τις ψυχές αυτών που το διάβασαν, έζησαν και ονειρεύτηκαν μαζί του. Κάθε φορά που ένα βιβλίο αλλάζει χέρια, κάθε φορά που το βλέμμα ενός ανθρώπου πλανιέται στις σελίδες του, το πνεύμα του αυξάνεται και δυναμώνει.»(σελ.12), προκειμένου να υιοθετήσει και αυτός με την σειρά του ένα βιβλίο. Ο όρος που του θέτει είναι να κρατήσει ως μυστικό την ύπαρξη του εν λόγω χώρου και κυρίως να προστατεύσει το βιβλίο που θα επιλέξει από τον αφανισμό του. Τότε ο δεκάχρονος Ντανιέλ δεχόμενος τον όρο περιφέρεται στους διαδρόμους της παραμυθένιας αυτής βιβλιοθήκης και επιλέγει το βιβλίο Η σκιά του ανέμου του Χουλιάν Καράξ, έναν βιβλίο που ποτέ δεν είχε ακούσει γι’ αυτό καθώς και για τον δημιουργό του. Όταν το διαβάζει εντυπωσιάζεται και γεννάται μέσα του η επιθυμία να αποκτήσει και άλλα βιβλία του συγγραφέα καθώς και η απορία για την ιστορία ζωής του Χουλιάν Καράξ…….
      Και ενώ τα χρόνια περνούν, οι σκιές που καλύπτουν την ιστορία αρχίζουν σιγά σιγά να αποσύρονται φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια μια τραγική ερωτική ιστορία γεμάτη έρωτα, πάθος αλλά και παράνοια, αίμα και φωτιά, μια ιστορία του παρελθόντος που αγγίζει όμως και το παρόν αλλά και το μέλλον του ίδιου του Ντανιέλ………

Βαθμολογία 5/5
Φράσεις και Αποσπάσματα με....νόημα!(28ο)
Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων: Η σκιά του ανέμου
Συγγραφέας:Carlos Ruiz-Zafon
Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:08/11/2012
Σελ.:624
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου