Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο - Ισίδωρος Ζουργός

      Το «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» είναι το 4ο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα, Ισίδωρου Ζουργού, που διαβάζω και το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε, για άλλη μια φορά, με την πλοκή, την αφήγηση και την μεστή αλλά και ποιητική γραφή που συνάντησα στις σελίδες του. Αν και πρόκειται για κείμενο σχεδόν 800 σελίδων, εντούτοις δεν με κούρασε καθόλου καθώς η εξιστόρηση της ζωής του Ματίας Αλμοσίνο μού κέντρισε το ενδιαφέρον, το οποίο όσο προχωρούσα στην ανάγνωση όλο και αυξανόταν, κάνοντας με έτσι κοινωνό των γεγονότων, των προσώπων και των εποχών που στήνουν αυτό το υπέροχο κείμενο. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο και καλοδουλεμένο βιβλίο για το οποίο ο συγγραφέας, όπως δείχνουν και οι πηγές που παραθέτει στο τέλος του βιβλίου, έχει κάνει μεγάλη έρευνα για την συγγραφή του, κάτι βέβαια που για ‘μένα δείχνει το πόσο αγαπά το βιβλίο και μοχθεί για αυτό αλλά κυρίως το ποσό σέβεται τους ίδιους του τους αναγνώστες.
      Μαζί με τον Ματίας μαθαίνουμε την ιστορία της Ιατρικής και των Επιστημών, οι οποίες στον 17ο και 18ο αιώνα ρίχνουν τους πρώτους σπόρους αμφισβήτησης στις κοσμοθεωρίες του μεσαίωνα, ταξιδεύουμε σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο, Άμστερνταμ, Βενετία, Σαλόνικα, Πάντοβα, Κωνσταντινούπολη, Αγγλία, Μόσχα και Άθω, ακούμε τους στοχασμούς του ήρωα, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε τους πολιτισμούς, τα ήθη και τις θρησκείες που πρωταγωνιστούσαν σε όλα αυτά τα μέρη. Τα πρόσωπα που συναντάμε είναι πάρα πολλά όμως καθόλου δευτερευούσης σημασίας μιας και το κάθε ένα συμβάλει στο στήσιμο και φώτισμα του βιτρό που απεικονίζει τις σκηνές από το βίο του ήρωά μας, ενός ήρωα που η ζωή του μας προσφέρει δύναμη, αγάπη για την γνώση και πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται αυτή. 
      Το «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» λοιπόν είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο ιστορικού περιεχομένου γραμμένο από την πένα του Ισίδωρου Ζουργού, μια πένα που μέχρι τώρα δεν με έχει απογοητεύσει, και που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! 
Διαβάστε το……!!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Το βιτρό της ζωής του Ματίας Αλμοσίνο είναι ζωγραφισμένο με χρώματα που αντιπροσωπεύουν την μελαγχολία της απώλειας, το πάθος της γνώσης, της πάλης της λογικής με το θείο….
       Ο Ματίας ζει στην Βασιλεία της Ελβετίας με τους κρυπτοεβραίους γονείς του,τον πατέρα του Τομπίας και την ετοιμόγεννη μητέρα του Έστερ, όταν φτάνει ο θείος του Ισαάκ από το Άμστερνταμ φέρνοντάς μαζί του τον αέρα της ελευθερίας, του Διαφωτισμού και της γνώσης. Όταν η μητέρα του πεθαίνει στην γέννα, ο Τομπίας πείθεται από τον αδερφό του να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν έμπορους που κατευθύνονται προς την Βενετία. Στο δρόμο της Respublica Christiana, ο μικρός Ματέο έρχεται αντιμέτωπος με την πανούκλα και την αλήθεια της ζωής του. Ο ανοιχτόμυαλος Ισαάκ θα αποδειχτεί ο πραγματικός του πατέρας και θα ‘ναι αυτός που θα τον προστατέψει από τις θρησκόληπτες αντιλήψεις του Τομπίας και που θα του εμφυσήσει την αγάπη για την γνώση. 
     Το ταξίδι τους θα συνεχιστεί και θα τους οδηγήσει στην Σαλονίκη και στο εμπορικό του σιορ Παναγιώτη Μελισσηνού, όπου ο Ισαάκ θα εργαστεί ως λογιστής του. Όταν ο πατέρας του θα προσβληθεί από πανούκλα και θα πεθάνει από αυτή ο σιορ Μελισσηνός θα υιοθετήσει τον Ματίας και θα του προσφέρει απλόχερα το όνειρο της γνώσης, μορφώνοντάς τον στα καλύτερα σχολεία της Σερενίσιμα.
       Η Θεοφανώ, η υπηρέτρια του σιορ Παναγιώτη, θα του σταθεί σαν δεύτερη μάνα του και για χάρη της η Μοίρα θα ζωγραφίσει πενήντα χρόνια αργότερα την τελευταία σκηνή στο βιτρό της ζωής του…. Πριν απ’ αυτό όμως θα σπουδάσει στην Πάντοβα ντοτόρος, θα ζήσει τον θάνατο του καλού του φίλου Λουντοβίκου, θα ταξιδέψει στην Ζάκυνθο μαζί με τον σιορ Παναγιωτάκη προκειμένου να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία, θα γιατρέψει τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στο νησί μετά την πτώση του Χάνδακα, θα εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα κουράρει πολλές σημαίνοντες προσωπικότητες αλλά και κόσμο που ζει μέσα στην φτώχεια και στην μιζέρια.
      Μαζί με την Όλγα, την γυναίκα που βρίσκει στο σκλαβοπάζαρο της Οθωμανικής πρωτεύουσας, θα φύγουν από την Πόλη  με προορισμό την Αγγλία. Εκεί θα στήσουν την οικογένεια τους ενώ ο Ματίας θα ‘ρθει σε επαφή με καταξιωμένους επιστήμονες, ενισχύοντας και επιβεβαιώνοντας έτσι την φήμη του άξιου γιατρού. Η επιθυμία της Όλγας να επισκεφτεί τα πάτρια εδάφη θα τον βάλει και πάλι στην στράτα. Μετά από πολλές ταλαιπωρίες θα φτάσουν στην Μολδαβία, εκεί όμως, έπειτα από ένα ατύχημα, η Όλγα θα μείνει καθηλωμένη στο κρεβάτι και θα πεθαίνει την μέρα που ο Ματίας θα γνωρίσει τον μοναχό Ιωαννίκιο, ένα πρόσωπο που θα σταμπάρει την τελευταία σκηνή στο βιτρό της ζωής του, μια σκηνή που είναι γεμάτη. με το φως της αλήθειας και της γαλήνης…..

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο
Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός
Εκδ.Πατάκη
Ημερ.Εκδ.:Μάρτιος 2014
Σελ.:780

Βιβλιοαναφορές των:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου