Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων: Ο αιχμάλωτος του ουρανού - Carlos Ruiz-Zafon

        «Ο αιχμάλωτος του ουρανού», το τρίτο βιβλίο της σειράς Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων του Carlos Ruiz-Zafon, είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο, στο οποίο η συνάντηση μου με τους αγαπημένους μου ήρωες από τα δυο προηγούμενα βιβλία καθώς και η ανάλυση των ιστοριών τους μου κράτησαν το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή έως το τέλος του ενώ παράλληλα μου ενίσχυσαν τον ενθουσιασμό μου για την πένα του Ισπανού συγγραφέα. Αν και έλειπε, σε κάποια σημεία, η ατμόσφαιρα και είναι εμφανώς πιο σύντομο από την «Σκιά του ανέμου» και «Το παιχνίδι του αγγέλου» εντούτοις η πλοκή, η αφήγηση και η σύνδεσή του με τα δυο προηγούμενα με εντυπωσίασε. Και τα τρία δένουν μεταξύ τους με τρόπο εμπνευσμένο καθώς ψηφίδες των προηγούμενων υποθέσεων ενώνονται μ’ αυτές της παρούσας δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό ψηφιδωτό που απεικονίζει την ιστορία Του κοιμητηρίου των λησμονημένων βιβλίων και του αινιγματικού βιβλιοπωλείου Σεμπέρε και Υιοί. Μέσα από την διήγηση του Ντανιέλ, η οποία τοποθετείται χρονικά στο 1957, και του Φερμίν, που είναι αναδρομική, από το 1939 έως σχεδόν το 1941, τα κενά καλύπτονται δίνοντάς μας μια άρτια και τακτοποιημένη υπόθεση.
       Οι περιγραφές και κάποιες σκηνές είναι δοσμένες με τρόπο κινηματογραφικό, και κυρίως η τελευταία, η οποία είναι και αυτή που με βεβαίωσε πως θα υπάρχει και τέταρτο βιβλίο, κάτι που φυσικά με ενθουσίασε και που το περιμένω πως και πως. Οι σκηνές που μιλούν για την φυλάκιση του Φερμίν κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου είναι από τις πιο ρεαλιστικές.
       Είναι λοιπόν ένα όμορφο βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, αρκεί βέβαια να διαβάσετε τα δυο πρώτα καθώς δεν είναι αυτοτελές αλλά άμεσα συνδεδεμένο μ’ αυτά! 
Διαβάστε το…!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      «Για τον Φερμίν Ρομέερο ντε Τόρες, που επέστρεψε από τους νεκρούς και κρατάει το κλειδί του μέλλοντος», η αφιέρωση αυτή από έναν αινιγματικό πελάτη του βιβλιοπωλείου Σεμπέρε, είναι η αφετηρία για την επιστροφή στο παρελθόν, μια επιστροφή που μέσα από την εξομολόγηση του Φερμίν ο Ντανιέλ έρχεται αντιμέτωπος με τις αμφιβολίες αλλά και την αλήθεια που τον γεμίζει πόνο και μίσος.
       Ο Φερμίν λοιπόν διηγείται στον Ντανιέλ την μυστηριώδη ζωή του πριν κάνει την εμφάνισή του στο κατάστημα Σεμπέρε και Υιοί. Του μιλά για τον εγκλεισμό και τα βασανιστήρια που υπέστη στη φυλακή της Βαρκελώνης το 1939, για τις σχέσεις φιλίας που ανέπτυξε με τον συγκρατούμενο του, τον συγγραφέα Νταβίδ Μαρτίν, για τον τρόπο που απέδρασε από το κολαστήριο αυτό, για τον ρόλο που έπαιξε ο Μαρτίν στην σχεδίαση της απόδρασής του και την υπόσχεση που του έδωσε ως ελάχιστη ανταμοιβή, για την σχέση του Μαρτίν με την μητέρα του, Ισαβέλα Σεμπέρε καθώς και για τον μοχθηρό και σφετεριστή διευθυντή των φυλακών, Μαουρίθι Βαλς, ο οποίο όπως όλα δείχνουν προκειμένου να ενταχθεί στον κύκλο των διανοουμένων εκμεταλλεύτηκε την συγγραφική ευφυΐα του Μαρτίν κλέβοντας του την ελευθερία, την σκέψη αλλά κυρίως τον άνθρωπο που κρατούσε το τελευταίο νήμα που τον συνέδεε με το άρμα της λογικής, την Ισαβέλα. Όταν τελειώνει την διήγηση του Φερμίν, ο Ντανιέλ σοκάρεται από την αποκάλυψη πως η μητέρα του, η Ισαβέλα Σεμπέρε, δεν πέθανε από φυματίωση όπως του είχαν πει και πίστευε όλα αυτά τα χρόνια αλλά πως δολοφονήθηκε από τον κυνικό Βαλς, ο οποίος προκειμένου να διαφυλάξει το μυστικό του για την συγγραφική εκμετάλλευση του φίλου και μέντορά της του Μαρτίν δεν διστάζει να την δηλητηριάσει σε δημόσιο χώρο στερώντας την από τον τότε 4χρονο γιο της. Το μίσος και το αίσθημα της εκδίκησης γεννιούνται στο μυαλό και στην καρδιά του Ντανιέλ κάνοντας έτσι τον στην τελευταία σελίδα του βιβλίου να ορκιστεί στον εαυτό του πως η ιστορία αυτή, όσο και να θέλουν οι άλλοι και κυρίως ο πατέρας του να την λήξουν, έχει μόλις αρχίσει……

Βαθμολογία 5/5

Βιβλιοαναφορές των:





Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων: Ο αιχμάλωτος του ουρανού
Συγγραφέας: Carlos Ruiz-Zafon
Μετάφραση:Κατερίνα Ρούφου
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:Νοέμβρης 2012
Σελ.:373








Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου