Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μακρινοί ορίζοντας - Γιώργος Πολυράκης

Οι «Μακρινοί ορίζοντες» του Γιώργου Πολυράκη είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με πολλά κι ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, τα οποία μάλιστα καλύπτουν σχεδόν όλη την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ξεκινώντας από το αγροτικό ζήτημα και τον ατυχή πόλεμο του 1897, φτάνοντας στους Βαλκανικούς, στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, στον διχασμό και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και καταλήγοντας στον Β’ Παγκόσμιο και την Κατοχή, καθώς και με μια ρομαντική ιστορία, αυτή των δυο πρωταγωνιστών, του Κωστή και της Μπονιφάθειας. 
Διαβάζοντας το αντιλαμβάνεσαι πως η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας είναι μεγάλη, όπως δείχνουν άλλωστε και οι πηγές στο τέλος του κειμένου, και αξιόλογη. Μέσα από τις σελίδες του φωτίστηκε μπροστά μου όλη η Ιστορία με τρόπο αντικειμενικό και τεκμηριωμένο, κάτι που φυσικά μ’ άρεσε ως λάτρης του ιστορικού μυθιστορήματος. θεωρώ όμως πως εδώ η συνύφανση της μυθοπλασίας με τα ιστορικά στοιχεία που παράθετε ο συγγραφέας δεν ήταν πάντα επιτυχής καθώς αρκετές φορές διαπίστωνα πως το δεύτερο υπερίσχυε του πρώτου. Πολλές φορές δηλαδή το ιστορικό στοιχείο ξεπερνούσε σε έκταση την μυθοπλασία η οποία και έμενε στάσιμη και ‘’ξεχασμένη’’ κάμποσες σελίδες πίσω. Θα ήθελα να υπήρχε επομένως μια ισομετρία του μύθου με την Ιστορία κάτι που όπως πιστεύω θα βοηθούσε στο να μην επισκιαζόταν η υπόθεση των δυο κεντρικών ηρώων του.
Η γραφή του ήταν μεστή και καλοδουλεμένη ενώ η ροή γρήγορη -αν εξαιρέσω κάποιες λεπτομέρειες ιστορικού περιεχομένου, οι οποίες αν απουσίαζαν θεωρώ πως δεν θα έχανε κάτι η αφήγηση. Η αρχή του μ’ άρεσε πάρα πολύ καθώς ο θεσσαλικός κάμπος με την ατμόσφαιρα αλλά και την σκληράδα του με παρέσυρε και με μετέφερε νοερά σε εκείνη την δύσκολη αλλά και ρομαντική εποχή.
Οι  «Μακρινοί ορίζοντες» λοιπόν είναι ένα καλό βιβλίο με το οποίο συγκινήθηκα από τον πλατωνικό έρωτα των ηρώων αλλά κυρίως πληροφορήθηκα για την νεότερη ελληνική Ιστορία!
Διαβάστε το…..!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Στον θεσσαλικό κάμπο του 19ου αιώνα, καθώς τα χρόνια περνούν, η παιδική φιλία της Μπονιφάθειας, της κόρης του μεγαλοτσιφλικά Χατζηπαυλή, και του Κωστή, του γιου του επιστάτη και της παραδουλεύτρας του αφέντη Χατζηπαυλή, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται σε έναν τρυφερό αλλά και ανομολόγητο πλατωνικό έρωτα.  Αυτός ο έρωτας λίγο πριν προλάβει να ομολογηθεί και να ανθίσει δυστυχώς θα παρασυρθεί από τον ρου της Ιστορίας καθώς και από τον σκληρό και απάνθρωπο ρόλο της Λίζας και του Κάρολου Κοντολάζου, της θείας και του ξαδέρφου της Μπονιφάθειας αντίστοιχα.
    Ο Κωστής θα φύγει να σπουδάσει ώστε να γίνει αξιωματικός ενώ η Μπονιφάθεια θα μείνει πίσω περιμένοντας να πραγματοποιηθεί το όνειρο της, να γίνει δηλαδή σύζυγος αξιωματικού, σύζυγος του Κωστή της.
Η Μοίρα όμως έχει άλλα αιματοβαμμένα σχέδια….. Η οικογένεια Χατζηπαυλή θα  αποδεκατιστεί μετά από μια σειρά τραγικών γεγονότων ενώ η Μπονιφάθεια θα απομείνει στη ζωή μόνο με την θεία της Λίζα. Η Λίζα, που πάντα εποφθαλμιούσε την περιουσία του αδερφού της Άρη Χατζηπαυλή, θα παραπλανήσει και θα στείλει την ανιψιά της στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, αποκόβοντας την έτσι από όλους και κυρίως από τον Κωστή. Το ζευγάρι έκτοτε θα ακολουθήσει διαφορετικούς και μακρινούς ορίζοντες, ορίζοντες που θα περάσουν μέσα από την λαίλαπα των πολέμων που σπάραξαν την παγκόσμια και εγχώρια ιστορία…….

Βαθμολογία 4/5

ΒιβλιοΑναφορές των:

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Μακρινοί ορίζοντες
Συγγραφέας: Γιώργος Πολυράκης
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 20/05/2005 
Σελ.: 704


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου