Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας-Έλενα Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου

«Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας» είναι το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της Έλενας Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου και ήδη μέσα από την γραφή, τους χαρακτήρες και την ιστορία τους που συνθέτονται από την ευαίσθητη πένα της, πρόσφερε σε εμάς τους αναγνώστες ένα άρτιο βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστούν η ανθρωπιά, η συγκίνηση, αλλά κυρίως η ανιδιοτελής και ουσιώδης αγάπη. Με απλή-κατανοητή γραφή και ροή γρήγορη η συγγραφέας μέσα από την ιστορία της Μυρσίνης και της Αναστασίας, των δυο κεντρικών ηρωίδων, λέει τόσο σημαντικές αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλήθειες που αν τις υιοθετούσαν οι άνθρωποι τότε η ζωή τους σίγουρα θα γέμιζε με το πολυτιμότερο αγαθό, που κάνει τον καθένα από εμάς να νιώθει ευτυχής και ολοκληρωμένος, αυτό της αγάπης! Η αφήγησή του είναι λυρική, γεμάτη αισθήματα και εικόνες που με κατέκλυσαν και με συγκίνησαν ενώ έννοιες όπως αυτή της οικογένειας, της φιλίας καθώς και η σχέση γονέων και παιδιών παίρνουν μέσα στις σελίδες του βιβλίο την διάσταση που έχουν ή μάλλον αυτή που θα έπρεπε να έχουν στις σύγχρονες κοινωνίες, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη ένα ουσιαστικό μάθημα για την ίδια την ζωή! Οι χάρτινοι ήρωες με κέρδισαν με την καθαρότητά τους και την αληθοφάνεια τους.
Το πρώτο που με εντυπωσίασε σε αυτό το βιβλίο ήταν ο ίδιος του ο τίτλος. Διαβάζοντάς τον σκεφτόμουν πως αυτό που θα συναντήσω στις σελίδες του θα είναι κάτι που ίσως να με μελαγχολήσει καθώς ο επιθετικός προσδιορισμός τσαλακωμένα στο ουσιαστικό φτερά μου έβγαζε απαγόρευση, ανεκπλήρωτα όνειρα, κ.α. υπόθεσα δηλαδή πως κάτι θα στερήσει από τον ήρωα το ταξίδι μέσα στην ίδια την ζωή, την ευτυχία, την χαρά…. Κι όμως μέσα από την τραγική αλλά και τρυφερή αυτή ιστορία γέμισα γλυκά αισθήματα, ανθρωπιά αλλά κυρίως αισιοδοξία καθώς όπως λέει η γιαγιά της Μυρσίνης «….τι κι αν κάποιων ανθρώπων έχουν τσαλακωθεί τα φτερά τους; Ποιος λέει ότι δεν θα μπορούσαν να τα τινάξουν περήφανα και με μια αέρινη κίνηση να ξαναβρούν τη δύναμη να πετάξουν;»! Πυρήνας λοιπόν του κειμένου εκτός από την αγάπη είναι και η αισιοδοξία, η αισιοδοξία που θα μας βοηθήσει παρά τις δυσκολίες που συναντούμε στο διάβα της ζωής μας , οι οποίες και μας τσαλακώνουν τα φτερά της ψυχής μας, να συνεχίσουμε την πορεία μας και να ζήσουμε την ζωή μας δίνοντας και παίρνοντας αυτό που αποζητάμε και που εν τέλει θα μας προσφέρει την πληρότητα…..
          Διαβάστε το…. πρόκειται για ένα βιβλίο-μάθημα ζωής που εμένα με συγκίνησε και με άγγιξε με την ανθρωπιά του και την αισιοδοξία που εξέπεμπε!
Συγχαρητήρια στην διαδικτυακή μου φίλη Έλενα! Της εύχομαι καλή συνέχεια στο συγγραφικό χώρο!! Να είναι σίγουρη πως έκανε μια πολύ καλή και αξιόλογη αρχη!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μυρσίνη και Αναστασία……, δυο κορίτσια που ζουν στην ίδια πόλη αλλά μεγαλώνουν κάτω από τελείως διαφορετικές οικογενειακές συνθήκες, δυο κορίτσια τόσο διαφορετικά μα και τόσο όμοια….
Η Μυρσίνη έρχεται στον κόσμο και προσφέρει στους γονείς της την απόλυτη ευτυχία. Μεγαλώνει με αγάπη, τρυφερότητα και πολλούς πολλούς ανθρώπους γύρω της να την φροντίζουν. Γίνεται ένα ισορροπημένο, ευαίσθητο και συμπονετικό άτομο. Αγαπά τους πάντες, την ζωή και….. τις πεταλούδες. Μετά την περιπέτεια υγείας της φίλης της Χαράς αποφασίζει να γίνει νοσηλεύτρια προκειμένου μέσα από αυτό το επάγγελμα να διοχετεύσει τον αλτρουισμό της και την αγάπη της στον συνάνθρωπο. Εργάζεται στο νοσοκομείο της Λεμεσού…. μέσα σ’ αυτό το κτίριο θα βρει και θα βιώσει τον πόνο, την φιλία, την μητρότητα, τον έρωτα….
Η Αναστασία  έρχεται στον κόσμο από δυο πλούσιους γονείς. Η μητέρα της ζει για την επαγγελματική καταξίωση καθώς οι επιχειρήσεις της οικογένειας παίζουν για εκείνη πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή της. Έτσι η μικρή Αναστασία μεγαλώνει μόνο με την φροντίδα του υπηρετικού προσωπικού και βιώνει την μοναξιά και την μελαγχολία της. Η έλλειψη του μητρικού χαδιού την πληγώνει και η μόνη της παρηγοριά σε όλη αυτή την αποστειρωμένη από συναίσθημα ζωή είναι η ζωγραφική. Αγαπημένο θέμα ζωγραφικής ποιο άλλο από τις πεταλούδες! Στα δεκαοχτώ της φεύγει για σπουδές στην Φλωρεντία και το μόνο που θα ευχηθεί στον εαυτό της είναι να βρει την δύναμη να αγαπήσει και να αγαπηθεί…..
Όταν οι δυο αυτές υπάρξεις θα συναντηθούν τα τσαλακωμένα φτερά της μιας θα τα τινάξει περήφανα η άλλη προσφέροντας της μ’ αυτή την κίνηση το ταξίδι προς το μέλλον…..

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας
Συγγραφέας: Έλενα Μακρυγίαννη-Βρυωνίδου
Εκδ.: Ηλία Επιφάνιου
Ημερ.Εκδ.: 2014
Σελ.:388


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου