Ονόματα … Άρης, Αυγή, Σεραφείμ, Αγγελική, Αϊσέ, Διαμαντής…. και τόποι… Φολέγανδρος, Φάρος, Χρυσοσπηλιά…. αποτελούν τα κοινά σημεία αναφοράς των δυο ιστοριών αγάπης που συναντάμε Στην γυναίκα του φάρου της Πασχαλίας Τραυλού.
1715…
Ο πειρατής Λύγκας οργώνει με το σεμπέκ του τα νερά του Αιγαίου και προκαλεί, μεταξύ άλλων, καίρια χτυπήματα στο γόητρο του τουρκικού στόλου. Ο Μουσταφά Χασάν, ο καπετάνιος του στολίσκου, έχει εξαπολύσει κυνηγητό για να ανακόψει τα ρεσάλτα του αγνοώντας όμως πως ο στόχος του, ο Λύγκας, έχει ήδη κουρσάρει το κορμί και την καρδιά της χανούμισσας του Αϊσέ απολαμβάνοντας μάλιστα τον έρωτά της μέσα στο ίδιο του το σεράι στην Φολέγανδρο. Η Αϊσέ σκλάβα του Χασάν από την ηλικία των δεκατεσσάρων της βρίσκει στο πρόσωπο του Λύγκα, για πρώτη φορά, τον έρωτα και την δυνατότητα ίσως να το σκάσει μαζί του και να ζήσει επιτέλους ελεύθερη ενώ ο πειρατής το πάθος, την ηδονή και κυρίως τις πληροφορίες που του δίνει η χανούμισσα για τις κινήσεις του Χασάν. Η Αϊσέ ανασφαλής όμως και άμαθη στον έρωτα ζητά κάποια στιγμή από τον Λύγκα να της αποδείξει την αγάπη του κάνοντας της την χάρη να της φέρει από το μοναστήρι του νησιού όλα τα αναθήματα που βρίσκονται στο εικόνισμα της Παναγιάς. Ο Βερβερίνος πειρατής πείθεται να της κάνει αυτή την χάρη και ανεβαίνει τελικά στο μοναστήρι μεταμφιεσμένος σε ζητιάνος για να κατασκοπεύσει τον χώρο και να εντοπίσει την λεία του. Εκεί αντικρίζοντας την μοναχή Αυγή ανακαλύπτει στο βλέμμα της τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου…. και θα θελήσει, όχι να τον κλέψει όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά να τον διεκδικήσει. Και θα το κάνει την ημέρα των Θεοφανείων του 1715… την ημέρα που η Μεγάλη Θλίψη θα τον φέρει με την βοήθεια του Σεραφείμ λίγο πιο κοντά στην Λύτρωση…
1978…
Ο Άρης Μαυροειδής, υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας, την ημέρα των Θεοφανείων ξεβράζετε μετά το ατύχημα που είχε με το μαχητικό του στις ακτές της Φολεγάνδρου και εντοπίζετε από την Αυγή, την χήρα του φαροφύλακα…. Όταν τα βλέμματα τους θα ανταμωθούν κάτι γνώριμο και αινιγματικό παράλληλα από τα παλιά θα τους ενώσει και θα τους οδηγήσει στον έρωτα, στην Χρυσοσπηλιά, στον Σεραφείμ, στην Μεγάλη Θλίψη και ίσως στην Λύτρωση…..
«Η γυναίκα του φάρου» είναι ένα βιβλίο που, αν και στην αρχή με μπέρδεψε και με κούρασε με τις λεπτομέρειες που υπήρχαν, από ένα σημείο και μετά, και συγκεκριμένα από εκεί που εξηγήθηκε από την συγγραφέα ποιος ήταν ο Σεραφείμ και ο ρόλος του (όσοι το έχουν διαβάσει καταλαβαίνουν τι εννοώ), το απόλαυσα πραγματικά και το αγάπησα, μιας και το βρήκα ευφυές και πρωτότυπο ανάγνωσμα! Σε σχεδόν όλο το κείμενο, και κυρίως από το κεφάλαιο που εξιστορείται η προγενέστερη ιστορία και μετά, υπήρχαν ατμοσφαιρικές εικόνες και περιγραφές που με μετέφεραν στο χωροχρόνο, με συγκίνησαν και με έκαναν να νιώσω και να αγαπήσω τους ήρωες του βιβλίου. Επιπλέον η πλοκή του από το σημείο που προανέφερα και μετά ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα. με κράτησε σε εγρήγορση, ήταν ανατρεπτική και καταιγιστική. Η σύνδεση των δυο εποχών, των ηρώων και των ιστοριών τους είναι εξαιρετική και ευφυής.
Διαβάστε το.... πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ερωτήματα για την μεταθανάτιο ζωή και τη μετενσάρκωση προσεγγίζονται και προσπαθούν να απαντηθούν με ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο… πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο η δύναμη της αγάπης, η συγκίνηση και ο ρομαντισμός μαγεύει και ταξιδεύει τον αναγνώστη….!
Βαθμολογία 4,5/5 (0,5 μείον για εκείνη την αρχή που δεν με κέρδισε…)
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η γυναίκα του φάρου
Συγγραφέας: Πασχαλία Τραυλού
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 24/09/2010
Σελ.: 528
Δήμητρα Κωλέτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου