Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Συζητώντας με την συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου!

     Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, του «Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών», η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας το παρουσιάζει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο! Την ευχαριστώ θερμά που διέθεσε κάποιες στιγμές από τον πολύτιμο χρόνο της για να μου παραχωρήσει την παρούσα συνέντευξη, η οποία και φυσικά αποτελεί μεγάλη τιμή για το blog και για εμένα προσωπικά.
     Η Βαλεντίνα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός στις 17 Μαρτίου! Μέχρι τότε όμως διαβάστε την συνέντευξη της Δήμητρας Ιωάννου και γνωρίστε, μέσω των όμορφων και κατατοπιστικών απαντήσεων της, λίγο καλύτερα την προσωπικότητα και το συγγραφικό της έργο!

1. Tο νέο σας πόνημα, το «Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών», σύντομα θα αποκτήσει μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο. 

Η Βαλεντίνα είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου που δεν έχει ευνοηθεί καθόλου από τις μοίρες. Είναι ένα ορφανό παιδί που γεννιέται σε ένα σπίτι στεγνό από αγάπη και υλικά αγαθά. Σε πολύ νεαρή ηλικία μπαίνει υπηρέτρια σε ένα μεγάλο αρχοντικό, περνάει δύσκολες στιγμές και κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Κι ενώ οι οιωνοί δείχνουν ενάντιοι, εντούτοις εκείνη καταφέρνει να ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Στο βιβλίο παρακολουθούμε βήμα βήμα τον αγώνα της να αναδειχθεί και να διαπρέψει στο θέατρο ως η μεγαλύτερη ελληνίδα ηθοποιός της εποχής της, να διατηρήσει αλώβητη την ψυχή της από παγίδες και πειρασμούς που συναντά στην πορεία της αλλά και να ζήσει έναν καθηλωτικό έρωτα που θα τη σημαδέψει.

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου «Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών»

Είναι γνωστό πως αγαπώ πολύ τη λαογραφία της πατρίδας μας και αναζητώ τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Μια φράση επηρέασε καταλυτικά το μυαλό μου και ήταν το έναυσμα που τοποθέτησε τη Βαλεντίνα στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε πολύ σωστά πως ‘Παρότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, οπωσδήποτε η Αθήνα είναι ζωτικό τμήμα της Ελλάδας!’ Αυτά τα λόγια με έκαναν να νιώσω πως δε μπορούσα να αγνοήσω την πρωτεύουσα του τόπου μας, μια πόλη με απίστευτη γοητεία και μεγάλη ιστορία. Έτσι συνέλαβα την ιδέα του οδοιπορικού μιας γυναίκας στην Αθήνα και δη στην Μπελ Επόκ, μια από τις πιο όμορφες περιόδους της.

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Και ποιος σας ‘’ταλαιπώρησε’’, είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί; 

Αγαπώ πολύ τον ανυπότακτο, δίκαιο, μεγαλόθυμο και συναισθηματικά πλούσιο χαρακτήρα της Βαλεντίνας και με συγκινούν οι ξεχωριστές ποιότητες που στολίζουν την ψυχή του λουστράκου Λουκίλη. Από την άλλη η Βιργινία διαθέτει μια ψυχοσύνθεση στην οποία συγκρούονται δυνατά οι έννοιες του καλού και του κακού κι αυτό την κάνει να υποφέρει. Τη Βιργινία την αγάπησα πολύ, την πόνεσα και υπέφερα κι εγώ σιωπηλά για κάθε λανθασμένη επιλογή και για κάθε στραβοπάτημά της.

4. Κασσάνδρα, Αννέτα, Βαλεντίνα: Τρις τίτλοι στους οποίους γυναικεία ονόματα πρωταγωνιστούν! Άραγε οι γυναίκες ως κεντρικά πρόσωπα ενός βιβλίου έχουν να πουν περισσότερα στον αναγνώστη γι’ αυτό και τις επιλέγετε να επιτελέσουν αυτό τον σκοπό ή είναι τυχαία η επιλογή σας; 

Κάθε ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, αντρική ή γυναικεία, έχει να μας πει πολλά, αρκεί να της δώσουμε την προσοχή μας. Αδιαμφισβήτητα ως γυναίκα μου είναι πιο γνώριμη η θηλυκή οπτική γωνία και ο γυναικείος τρόπος σκέψης. Κατανοώ τα θέλω των γυναικών, τα προβλήματά τους, τους περιορισμούς τους, τις επιλογές τους, συμπάσχω μαζί τους, συντονίζομαι με αυτά που θέλουν να πουν. Όμως αν το κοιτάξει κανείς πιο βαθιά νομίζω ότι οι ηρωίδες μου καλύπτουν μια προσωπική μου ανάγκη να μιλήσω για την πορεία της γυναίκας στο χρόνο. Μελετώντας την ιστορία, συνειδητοποιεί κανείς πόσο δύσκολη ήταν η θέση της στο πέρασμα των καιρών και πόσο έχει υποφέρει ως τώρα. 

5. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που η Βαλεντίνα θέλει οπωσδήποτε να το ‘’παραλάβουμε’’;

Φυσικά! Η Βαλεντίνα είναι ένα σύμβολο που θέλει να μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες το ψυχικό σθένος, η θέληση και η επιμονή για πρόοδο και εξέλιξη μπορούν να αλλάξουν ολωσδιόλου το πιο αρνητικό σκηνικό, να ανατρέψουν δυσκολίες και αδιέξοδα και να δημιουργήσουν νέα ελπιδοφόρα δεδομένα. 

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του «Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών»

Επειδή ήταν τόσο όμορφη η συναναστροφή με τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον κύκλο της Βαλεντίνας, τόσο αγαπημένοι οι χαρακτήρες και τόσο γοητευτική η παραμονή στον κόσμο της Αθήνας της Μπελ Επόκ, ομολογώ πως γράφοντας τη λέξη ΤΕΛΟΣ προσγειώθηκα ξαφνικά στη δική μας δύσκολη καθημερινότητα κι έκανα κάμποσο καιρό να εγκλιματιστώ. 

7. Τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σίγουρα θα σας χαροποιούν και θα αντλείτε από αυτά δύναμη για την συνέχεια! Με τα αρνητικά -αν φυσικά υπάρχουν!- τι γίνεται; Πως τα αντιμετωπίζετε; Και, εξαιτίας αυτών, έχετε σκεφτεί να κάνετε εκπτώσεις στο γραπτό σας με σκοπό να αγγίξετε και αυτούς τους αναγνώστες ή όταν γράφετε, γράφετε απαλλαγμένη από τέτοιες πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις; 

Καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι ο δημιουργός διαρκώς εξελίσσεται, σέβομαι ιδιαίτερα την οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική. Ίσως εμπεριέχει παρατηρήσεις που θα με βοηθήσουν να γίνω ακόμα καλύτερη. Έτσι λοιπόν διαβάζω τα πάντα πολύ προσεκτικά. Σίγουρα είναι αλήθεια ότι ένα έργο δεν μπορεί να αρέσει σε όλους, ούτε να καλύπτει όλα τα γούστα. Όταν γράφω συντονίζομαι με την ψυχή μου και αφήνομαι στον κόσμο που δημιουργείται, πάντα όμως και με απόλυτο σεβασμό προς τον αναγνώστη που θα επιλέξει και θα διαβάσει τις ιστορίες μου. Οι φίλοι που έχουν αγαπήσει τα βιβλία μου με έχουν στηρίξει απίστευτα και είναι μεγάλη μου χαρά να φτάνει στα χέρια τους το πιο άρτιο αποτέλεσμα. 

8. Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένη από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ‘’αμετακίνητη’’ σε ότι έχετε γράψει; 

Το διαβάζει η μητέρα μου που είναι δεινή βιβλιοφάγος και ανυπομονώ για τις εντυπώσεις της. Γενικά είμαι άνθρωπος που ακούει και δίνει σημασία στις παρατηρήσεις των άλλων, οπότε αν πειστώ ότι κάποιο στοιχείο λειτουργεί αρνητικά στο σύνολο θα το διορθώσω. Αν όχι, θα το αφήσω ως έχει προς όφελος του κειμένου.

9. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Δήμητρας Ιωάννου; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί; 

Η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου με την Κασσάνδρα και εξελίχθηκε σε δυνατό άσβεστο έρωτα. Το πρώτο μου μυθιστόρημα λειτούργησε ως διάλειμμα από μια απαιτητική καθημερινότητα και ως προσωπική συναισθηματική έκφραση και αποφόρτιση. Βιώνοντας πιεστικές καταστάσεις, ένιωσα την ανάγκη να διαφύγω σε έναν άλλον κόσμο που τελικά δημιούργησα εγώ η ίδια. Σε αυτούς τους λόγους τώρα έχει προστεθεί ένας τρίτος. Όλοι οι καινούργιοι φίλοι – αναγνώστες που ταξίδεψαν με τις ιστορίες μου. Είμαι πανευτυχής και ευγνώμων για την αγάπη τους και τόσο τυχερή που τους έχω συνοδοιπόρους στα βιβλιοταξιδέματα. Έχω δεθεί μαζί τους, οι ιστορίες μου έχουν γίνει και δικές τους κι αυτά τα συναισθήματα προσπαθώ να τους τα εκφράζω και να είμαι διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους. 

10. Μέσα στο γραπτό σας βάζετε αυτοβιογραφικά στοιχεία; 

Συνειδητά όχι, όμως όσοι με ξέρουν καλύτερα μου έχουν πει κατά καιρούς ότι στους ήρωές μου αναγνωρίζουν κομμάτια μου. Είναι μια διαδικασία που γίνεται υποσυνείδητα και αυτόματα και είναι εύλογο το έργο ενός δημιουργού να φέρει κάτι από το προσωπικό του χρώμα και την δική του χροιά.

11. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη; 

Μπορεί να λειτουργήσει ως ανακούφιση από την αδηφάγα καθημερινότητα και τα καθηλωτικά προβλήματά της. Μας δίνει ταξίδια, εικόνες κι αρώματα που διαφορετικά δε θα ήμαστε σε θέση να κάνουμε. Με κάθε λογοτεχνικό βιβλίο ανοίγουμε ένα παράθυρο και ζούμε μια νέα ζωή. Μα πάνω από όλα μας δίνει κουράγιο και μας διδάσκει με τις διαδρομές, τα παθήματα, τα μαθήματα αλλά και τα επιτεύγματα των ηρώων που παρακολουθούμε.

12. Ποιο βιβλίο σάς επηρέασε και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας αφού πιστεύετε πως και αυτό διαμόρφωσε την σκέψη σας; 

Μέσα σε πολλά άλλα θα ονομάτιζα και τη Φόνισσα. Το συγκεκριμένο έργο με είχε συγκλονίσει όταν το πρωτοδιάβασα και ένιωσα οδύνη και ιδιαίτερο προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία εκείνης της εποχής.

13. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός; 

Προσπαθώ να μην απαντώ ποτέ στη συγκεκριμένη ερώτηση, διότι είναι πολλές οι άξιες πένες και πραγματικά διαμάντια τα έργα που έχουν δημιουργήσει, οπότε θα αδικηθούν όσοι δεν αναφερθούν. Όμως μιας και μιλήσαμε πιο πάνω για τη Φόνισσα, ας αναφέρουμε τουλάχιστον τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον «Άγιο των ελληνικών γραμμάτων»! Μια φωτισμένη μορφή, ‘η κορυφή των κορυφών’ κατά τον Κ.Π.Καβάφη.

14. Προτείνετε μας ένα βιβλίο!

Σκλάβοι στα δεσμά τους του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Μια εξαιρετική αποτύπωση της κοινωνίας της εποχής από τα πρώτα ρεαλιστικά μυθιστορήματα που απέφυγαν να ωραιοποιήσουν πράγματα και καταστάσεις.

15. Θα κάνω την ερώτηση που κάνω στους φίλους που ξέρω πως διαβάζουν: Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο; 

Μόλις τελείωσα το εξαιρετικό «Σημάδι» του Μένιου Σακελλαρόπουλου και το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με στοίχειωσε πραγματικά εκείνο το φοβερό λεπτό της μοίρας που περιγράφει ο συγγραφέας, η λάθος στιγμή στο λάθος μέρος που μπορεί να ανατρέψει ή και να διαλύσει τα πάντα!

16. Πείτε μας μια φράση που σας εκφράζει και αποτελεί για σας μότο ζωής;

«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» Είμαι αέναη μαθήτρια, ποτέ δε σταματώ να μαθητεύω και να μαθαίνω! Κι όσα κι αν μάθω, πάντα αντιλαμβάνομαι και υποκλίνομαι στον απέραντο ωκεανό των όσων δε γνωρίζω και συνειδητοποιώ τη μικρότητά μου. 

17. Στο ερωτηματολόγιο μου ρωτώ σχεδόν πάντα τους συγγραφείς για τα επόμενα βήματα τους. Με εσάς όμως δεν θα κάνω το ίδιο, μιας και η Βαλεντίνα φαντάζομαι πως κατακλύζει ακόμη την σκέψη σας. Θα αρκεστώ λοιπόν στο εξής ερώτημα: Πείτε μας ένα θέμα που θα θέλατε οπωσδήποτε να ασχοληθείτε σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία σας; 

Ως ψυχοθεραπεύτρια θα μου άρεσε να ασχοληθώ με τη δυναμική της οικογένειας και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Βεβαίως επειδή θεωρώ πως οι σημερινοί αναγνώστες είναι εξελιγμένοι και σύνθετοι και μόνο ένας πόλος δεν θα κάλυπτε τις αναγνωστικές ανάγκες τους, θα πάντρευα το συγκεκριμένο θέμα με το μυστήριο και το συναίσθημα. 

18. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Γνωρίζοντας και βιώνοντας όπως όλοι τις δυσκολίες των καιρών μας είναι πολύ σημαντικό να μη χάνουμε την πίστη, τη δύναμη και το κουράγιο μας. Είναι σημαντικό να μη τσακίσουν το ηθικό μας τα προβλήματα αλλά να βρίσκουμε πηγές τροφοδοσίας όπου αυτό είναι δυνατόν. Αντί να λυγίσουμε, ας βρούμε στήριγμα στην αγάπη και ο ένας στον άλλον.

*******

Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών; 


Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.

Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!

Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…

Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

Βιογραφία Συγγραφέως: 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευαν, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, για αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. 
Έργα της: ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ και ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ: Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου