Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Στο δρόμο των αρωμάτων-Μάνθος Σκαργιώτης

     Το βιβλίο του Μάνθου Σκαργιώτη, το «Στο δρόμο των αρωμάτων», είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα στο οποίο η ευφυέστατη σύλληψη του συγγραφέα να πατήσει στις παραλογές Του νεκρού αδερφού και Του γιοφυριού της Άρτας και να στήσει πάνω σ’ αυτές τις δυο λαϊκές παραδόσεις το σκηνικό στο οποίο οι ήρωες του θα δράσουν, μαζί με την παραστατική, λυρική και πολυεπίπεδη γραφή του, την καταιγιστική πλοκή και τις περιγραφικές, άλλοτε σκληρές και άλλοτε απόλυτα ανθρώπινες και συγκινητικές, εικόνες που ορθώνονται στις σελίδες του, οι οποίες και με μετέφεραν σε τόπους και εποχές αλλοτινές, είναι εκείνα τα στοιχεία που με καθήλωσαν στην ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου από την πρώτη κιόλας σελίδα του.
       Πριν ο συγγραφέας δώσει τον λόγο στον κεντρικό του ήρωα τον Κωσταντή Ντούλα, παραθέτει στην πρώτη σελίδα τα αποτελέσματα της έρευνας του λαογράφου και ακαδημαϊκού Γεώργιου Α. Μέγα, στην οποία αποδεδειγμένα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τον 16ο -17ο αιώνα για να στεριώσουν τα γιοφύρια εντοίχιζαν κατά την οικοδόμηση τους ανθρώπους ζωντανούς και δη γυναίκες. Βασισμένος σ’ αυτή την επικαλυμμένη από την λαϊκή παράδοση αλήθεια ο συγγραφέας Μάνθος Σκαργιώτης ξεκινά την αφήγηση του και μας συστήνει τον Κωσταντή Ντούλα και την ιστορία του.
       Όπως ο Κωσταντής της παραλογής Του νεκρού αδερφού έτσι και ο Κωσταντής Ντούλας αναλαμβάνει να πραγματώσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα του: να φέρει χώμα και ασβέστη από τα τρία γεφύρια στα οποία εντοιχίστηκαν κατά την ανέγερσή τους οι τρεις αδερφές του, η Δέσποινα, η Όλγα και η Ρίνη. Τα γεφύρια αυτά καλύπτουν μια ακτίνα που περιλαμβάνει σχεδόν όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Έτσι ο Κωνσταντής το 1612 αποχαιρετά την μάνα του και την αρραβωνιαστικιά του και μπαίνει στην στράτα, μπαίνει σε έναν δρόμο που μόνο την ευωδιά των αρωμάτων δε θα συναντήσει…
     Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, πειρατές, σκλαβιά, Κύπρος, ανθρωπιά…., Μεσοποταμία, Ευφράτης, αλήθεια, ανατροπές, κυνήγι…., Τραπεζούντα, φυλάκιση, Κωνσταντινούπολη, Βλαχιά, Δούναβης…., Ήπειρος, δολοφονία, σκευωρίες…. είναι οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες που θα συναντήσει μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη του, οι οποίες και θα τον διδάξουν -θα μας διδάξουν- πως: Άμα ποθεί (ο άνθρωπος) κάτι, μήτε στοιχειό, μήτε άνθρωπος μπορεί να του κόψει την στράτα. Και ο Θεός ο ίδιος να στήσει φράχτη μπροστά του θε νά βρει τρόπο να τον δρασκελέψει. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι ένας μικρός Θεός.
     Διαβάστε το πρόκειται για ένα βιβλίο Λογοτεχνία στο οποίο συνυφαίνεται άψογα η παράδοση με την μυθοπλασία!
       Συγχαρητήρια στον συγγραφέα! Προσωπικά είναι από τα βιβλία που θαύμασα!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Στο δρόμο των αρωμάτων
Συγγραφέας: Μάνθος Σκαργιώτης
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: Οκτώβριος του 2015
Σελ.:548
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου