Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Συζητώντας με την συγγραφέα Άννα Γαλανού!

     30 Μαρτίου σήμερα και το νέο βιβλίο της Άννας Γαλανού το «Όταν φεύγουν τα σύννεφα» απέκτησε μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του έκτου της βιβλίου απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας το παρουσιάζει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Την ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που διέθεσε ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη. Της εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το «Όταν φεύγουν τα σύννεφα»!
     Διαβάστε λοιπόν την συνέντευξη και ανακαλύψτε μέσω των όμορφων απαντήσεων το συγγραφικό έργο αλλά κυρίως ένα κομμάτι της προσωπικότητας της κυρίας Άννας Γαλανού

1. 30 Μαρτίου και το νέο σας πόνημα, το «Όταν φεύγουν τα σύννεφα» αποκτά μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Δήμητρα. Το νέο μου βιβλίο ‘’Όταν Φεύγουν Τα Σύννεφα’’, είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα 552 σελίδων με πέντε κεντρικούς ήρωες. Περιγράφω μια ιστορία γεμάτη ένταση, με απρόβλεπτες εξελίξεις και με έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Ο έρωτας κυριαρχεί σε όλες τις μορφές του, όπως και η αληθινή, η πραγματική αγάπη που υπερπηδά σκοπέλους για να νικήσει στο τέλος και να δικαιωθεί.

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας πονήματος;

Μια βόλτα στο Καβούρι και ένα από τα ελάχιστα παλιά αρχοντικά που έχουν απομείνει πια εκεί.

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου βιβλίου σας είναι ο αγαπημένος σας ήρωας; Και ποιος σας ‘’ταλαιπώρησε’’, είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί; 

Από τον δικό μου ψυχισμό δεν απέχει κανένας, όλοι έχουν συγκεκριμένη θέση στο μυθιστόρημα και χωρίς κάποιον απ’ αυτούς δεν θα υπήρχε καμιά ιστορία. Ναι σίγουρα η δική μου ψυχολογία απέχει παρασάγγας από τον Αλέξη π.χ. έναν κεντρικό ήρωα του βιβλίου, όμως δεν πιέστηκα να τον περιγράψω, γιατί ο ρόλος που του έδωσα εξαρχής ήταν συγκεκριμένος.

4. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που οι ήρωες του βιβλίου σας θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Πάντα στέκομαι στις αξίες που όλοι μας έχουμε μέσα μας. Όλα μου τα βιβλία είναι ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και εκείνο που με απασχολεί τόσο στις ιστορίες που περιγράφω, αλλά και σαν άνθρωπο είναι η δικαίωση των ανθρώπινων αξιών και η απονομή δικαιοσύνης. Η κάθαρση. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα και αυτό αναζητά και ο αναγνώστης μου από την αρχή κιόλας του κάθε μου βιβλίου.

5. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε το «Όταν φεύγουν τα σύννεφα»;

Θεωρώ ότι είναι ένα δυνατό και ανατρεπτικό βιβλίο, με μια πρωτότυπη και ξεχωριστή υπόθεση.

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του νέου σας βιβλίου.

Ανακούφιση και λύτρωση. Το βιβλίο είχε το τέλος εκείνο που ήθελα να δώσω εξαρχής και ξέρετε αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει. Καμιά φορά οι ήρωες σε παρασύρουν στον δικό τους ρυθμό. Πάντως ένιωσα απόλυτα ικανοποιημένη. 

7. Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένη από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ''αμετακίνητη'' σε ότι έχετε γράψει;

Ο πρώτος αναγνώστης του κάθε βιβλίου μου είναι ο σύζυγος μου. Διαβάζει και ο ίδιος πολύ και ακούω πολύ προσεχτικά την γνώμη και τις παρατηρήσεις του, εάν έχει. Δεν τίθεται ζήτημα κριτικής ανάμεσά μας, όμως ναι, τον ακούω αν μου πει να διορθώσω κάτι. 

8. Τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σίγουρα θα σας χαροποιούν και θα αντλείτε από αυτά δύναμη για την συνέχεια! Με τα αρνητικά -αν φυσικά υπάρχουν!- τι γίνεται; Πως τα αντιμετωπίζεται; Και, εξαιτίας αυτών, έχετε σκεφτεί να κάνετε εκπτώσεις στο γραπτό σας με σκοπό να αγγίξετε και αυτούς τους αναγνώστες ή όταν γράφετε, γράφετε απαλλαγμένη από τέτοιες πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις;

Μετά από έξι μυθιστορήματα και πολλές άλλες συμμετοχές μου στην λογοτεχνία, έχω δημιουργήσει ένα καλό αναγνωστικό κοινό που με πιστεύει και με ακολουθεί. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και πιστεύω ότι οι αναγνώστες αποτελούν και την δύναμη για τον κάθε συγγραφέα. Η ιστορία του κάθε βιβλίου έχει να κάνει με το αν αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιον, αυτό συμβαίνει και σε μένα σαν αναγνώστρια. Μπορώ να πω ότι αυτό το βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα μου άρεσε πολύ ή λιγότερο από κάποια άλλα δικά του. Αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Το δικό μου κοινό έχει πολλές απαιτήσεις από μένα, έτσι εκπτώσεις για να γράψω μια εύπεπτη ιστορία ή να χρησιμοποιήσω εκφράσεις που δεν μου ταιριάζουν, δεν θα το κάνω ποτέ. 

9. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Άννας Γαλανού; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί; 

Γράφω από οκτώ χρονών. Η πρώτη μου διάκριση στην λογοτεχνία ήταν στην Α΄ Λυκείου και από τότε δεν σταμάτησα να γράφω ποτέ. Δεν είναι θέμα ανάγκης, νομίζω ότι γεννήθηκα για να γράφω. Άργησα πολύ να εκδώσω, συνειδητά. Είχα βιοποριστικά θέματα να λύσω, γιατί ποτέ μου δεν συνέδεσα την συγγραφή με τον βιοπορισμό.

10. Μέσα στο γραπτό σας βάζετε αυτοβιογραφικά στοιχεία; Και όταν λέω αυτοβιογραφικά στοιχεία δεν εννοώ απαραίτητα προσωπικά γεγονότα αλλά μυρωδιές, εικόνες, συναισθήματα.

Βεβαίως και χρησιμοποιώ πολλά στοιχεία που με εκφράζουν σαν άνθρωπο, αλλιώς πώς θα μπορούσα να συμμετέχω στην ένταση των συναισθημάτων που περιγράφω. Αυτοβιογραφικά γεγονότα ποτέ μέχρι τώρα.

11. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη;

Είναι η καλύτερη εποχή για την λογοτεχνία, γιατί αναδεικνύει αξίες καλά κρυμμένες που οι εποχές πλασματικής ευωχίας είχαν καλύψει με τον μανδύα του νεοπλουτισμού, του ωχαδελφισμού και της δήθεν γκλαμουριάς. Ο κόσμος έκανε μια στροφή προς τον εσωτερικό του κόσμο, έχει μεγάλη σημασία αυτό. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψει οποιοσδήποτε τον πραγματικό εαυτό του. 

12. Για σας ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σας κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως πραγματική Λογοτεχνία;

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, είναι για μένα το πρώτο ζητούμενο. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα ανεξάντλητο πηγάδι από λέξεις, ρήματα, επίθετα, προσδιορισμούς. Θέλω να την ανιχνεύω σε κάθε βιβλίο, να την βλέπω να απλώνεται και να κυριαρχεί. Το δεύτερο που παρατηρώ είναι η δομή του κάθε μυθιστορήματος. Πως χρησιμοποιείται από τον κάθε συγγραφέα η τεχνική του παρελθόντος χρόνου. Οι διάλογοι επίσης, να μην είναι καθημερινές κοινότυπες εκφράσεις και να δένουν με το κείμενο. Στέκομαι περισσότερο σε τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο να διαβάσω μια ιστορία. Όλοι έχουν να σου πουν μια ιστορία, αν τους ρωτήσεις, ο συγγραφέας όμως την γράφει και πρέπει να την γράφει χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που του παρέχει η Ελληνική γλώσσα.

13. Τι θα συμβουλεύατε έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα;

Υπάρχουν νέοι συγγραφείς, πραγματικά πάρα πολύ καλοί. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Εκείνο που λέω πάντα είναι να μην βιάζονται. Τον συγγραφέα δεν τον καθιερώνουν ούτε οι Δημόσιες Σχέσεις, ούτε ο Εκδοτικός Οίκος, παρά μόνο οι αναγνώστες. Μικρά βήματα κάθε φορά και σεβασμός στους αναγνώστες.

14. Ποιο βιβλίο σάς επηρέασε και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας αφού πιστεύετε πως και αυτό διαμόρφωσε την σκέψη σας;

Το έχω πει και θα το λέω σε όλες μου τις συνεντεύξεις. Το βιβλίο που με επηρέασε και εξακολουθεί να με επηρεάζει μέχρι σήμερα, γιατί το έχω διαβάσει αρκετές φορές, είναι το ‘’Αναφορά στον Γκρέκο’’, του φιλόσοφου και συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο βρίσκω συνεχώς κι από ένα κομμάτι του εαυτού μου που με ωθεί σε νέες αναζητήσεις. Μου επηρεάζει την ψυχολογία και μου δημιουργεί το αίσθημα της αφύπνισης. Είναι μεγαλειώδες έργο, όπως και όλα τα βιβλία του Καζαντζάκη.

15. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός; 

Σας τον ανέφερα πιο πάνω, είναι ο Νίκος Καζαντζάκης όμως υπάρχουν και άλλοι συγγραφείς που αγαπώ πολύ. Ο Λουντέμης, ο Μυριβήλης, ο Τσίρκας. Λατρεύω επίσης τον Οδυσσέα Ελύτη, είναι ο ποιητής που με εμπνέει και που τα άπαντα του κουβαλώ πάντα μαζί μου. Από τους σύγχρονους συγγραφείς μου αρέσει πολύ ο Ισίδωρος Ζουργός και η Ρέα Γαλανάκη. Επίσης ο Ισπανός συγγραφέας Αρτούρο Ρεβέρτε.

16. Προτείνετε μας ένα βιβλίο!

Στη σκιά της πεταλούδας – Ισίδωρος Ζουργός, εκδόσεις Πατάκη

17. Θα κάνω την ερώτηση που κάνω στους φίλους που ξέρω πως διαβάζουν: Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο; 

Διαβάζω ένα βιβλίο που έχει γράψει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος και αναφέρεται στο Ισλάμ. Αυτός είναι και ο τίτλος ‘’Ισλάμ – θρησκειολογική επισκόπηση’’

18. Πείτε μας μια φράση που σας εκφράζει και αποτελεί για σας μότο ζωής;

‘’Η αληθινή αγάπη αντέχει στο χρόνο, στην απόσταση και στην σιωπή’’. Είναι φράση ζωής και περιέχεται στο τέταρτο βιβλίο μου, ‘’Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί’’

19. Στο ερωτηματολόγιο μου ρωτώ σχεδόν πάντα τους συγγραφείς για τα επόμενα συγγραφικά τους βήματα. Με εσάς όμως δεν θα κάνω το ίδιο, μιας και οι ήρωες του νέου σας πονήματος φαντάζομαι πως κατακλύζουν ακόμη την σκέψη σας. Θα αρκεστώ λοιπόν στο εξής ερώτημα: Πείτε μας ένα θέμα που θα θέλατε οπωσδήποτε να ασχοληθείτε σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία σας;

Πάντα έχω διάφορα στο μυαλό μου. Ειλικρινά αυτή την εποχή δεν ξέρω να σας απαντήσω τι απ’ όλα αυτά θα με ιντριγκάρει, ώστε να ασχοληθώ το επόμενο διάστημα. Ίσως κάτι τελείως διαφορετικό αυτή τη φορά !

20. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Το μήνυμα μου είναι ότι οι αξίες της ζωής είναι εκείνες που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Ότι η ύλη είναι φθαρτή και χωρίς διάρκεια. Τα συναισθήματα όμως, τα βαθιά αισθήματα και η αγάπη στον συνάνθρωπό μας, όποιο χρώμα και όποια θρησκεία κι αν έχει, είναι το βασικότερο στοιχείο της ύπαρξης μας. Ίσως αυτό να είναι και ο προορισμός μας τελικά.
Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

******
Υπόθεση οπισθόφυλλου:


Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.

Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;

Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.

Βιογραφία Συγγραφέως:

Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά του Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη Διαφήμιση και το σχεδιασμό εντύπων.

Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει στην αρχή μικρά έμμετρα ποιήματα και αργότερα διηγήματα και άλλα είδη πεζού λόγου.
Στην Α’ Λυκείου απέσπασε το πρώτο Παγκρήτιο  βραβείο για τη συγγραφή κειμένου της για το βιβλίο Αναφορά στο Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη και 2 χρόνια αργότερα, στην Γ’ Λυκείου κέρδισε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο αποφοίτων Λυκείου, με τη μελέτη που έκανε συνολικά πάνω στο έργο του Καζαντζάκη.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ποίηση και δυο χρόνια αργότερα το ποίημα της ‘’Άδειος κόσμος’’ πήρε πρώτο Πανελλήνιο βραβείο και βραβείο ΕΡΤ και συμπεριλαμβάνεται σε πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές και ανθολόγια.

Στα επόμενα χρόνια απέσπασε πολλές διακρίσεις με τη συμμετοχή της στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας και απέσπασε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο με το διήγημα της  ‘’ Με Αντίπαλο Τη Ζωή’’. Δυο χρόνια αργότερα πήρε  το δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα με το θεατρικό της έργο ‘’Το Τέλος Μιας Κωμωδίας’’, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΡΤ. Το έργο της αυτό μεταγλωττίστηκε στα Ισπανικά και Πορτογαλικά. Έχει γράψει πολλά πεζογραφήματα, ποιήματα καθώς και τα παραμύθια: Ένας φτωχός πλούσιος, το παραμύθι του καθρέπτη, ο Νικήτας και φιλία και διαφορετικότητα.

Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της:
Αντιμέτωποι με το Χθες
Το Παράπονο μου Μια Κραυγή
Οι Τρεις Φωτιές

Από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ κυκλοφορούν :
Σμαράγδι στη Βροχή
Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί
Όταν φεύγουν τα σύννεφα

Για τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα τρία πρώτα παραμυθάκια της σειράς Λόκο :
Ο Λόκο στο σχολείο
Ο Λόκο στο χιόνι
Ο Λόκο και οι γάτες του

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου