Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ο βιολονίστας-Κώστας Κρακάσης

     Τρεις άντρες, τρεις γενιές που μας παίρνουν από το χέρι και μας μεταφέρουν σε εποχές γεμάτες ανατροπές, πάθη, έρωτες και νοσταλγία... μας μεταφέρουν σε εποχές και συναισθήματα κεκαλυμμένα από την τέχνη της μούσας Ευτέρπης, την Μουσική.  

     Ο Ίων Δαγκλής, ένας καταξιωμένος βιολονίστας επισκέπτεται μετά από πολλά χρόνια την Αθήνα προκειμένου να παίξει στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι μέρες Χριστουγέννων και βγαίνει μια βόλτα στους στολισμένους δρόμους της πρωτεύουσας. Όλα έχουν αλλάξει, τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. τα κτήρια, οι δρόμοι και οι άνθρωποι ακολουθούν πλέον άλλους ρυθμούς, ρυθμούς που δυστυχώς έχουν παρασύρει στο διάβα τους την φυσιογνωμία της πόλης. Σε μια γωνιά της οδού Βουκουρεστίου μια ομάδα τριών παιδιών που παίζει μουσική θα γίνει η αφετηρία για να γυρίσει νοητά ο ήρωας στο παρελθόν, τότε που κι ο ίδιος έπαιζε μουσική στο δρόμο και που μέρες γιορτινές σαν κι αυτή γνώρισε τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της Αλκυνόης. 
     Γίνεται όμως και αφετηρία για να αρχίσει ο συγγραφέας τις εγκιβωτισμένες αφηγήσεις του στις οποίες οι ιστορίες του Ζέφη, του παππού του Ίωανα, και του Μιχαήλ, του πατέρα του, θα μας σεργιανίσουν στην Κωνσταντινούπολη των χαρεμιών και του Σουλτάνου, στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια, στην Βιέννη των τεχνών, στη ναζιστική Γερμανία του ’36, στην εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Αθήνα. Και οι τρεις άντρες θα ζήσουν πάθη, ιστορικές στιγμές και γεγονότα που θα διαμορφώσουν με πρωτεργάτη το μουσικό όργανο που εκφράζει την ψυχή τους, το βιολί, την ψυχοσύνθεσή τους και θα βαδίσουν σε μονοπάτια που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη σε μια λυρική, ευαίσθητη και τρυφερή ιστορία.
     Και αφού τελειώσει με την βουτιά του στο παρελθόν των προγόνων του ήρωα ο Κώστας Καρακάσης μας φέρνει πάλι στο συγγραφικό παρόν και χαρίζει στον Ίωνα και στους αναγνώστες ένα φινάλε ανατρεπτικό, απρόσμενο και επιφορτισμένο με πολλά πολλά συναισθήματα....

     Κλείνοντας  Τον βιολονίστα του Κώστα Καρακάση παίρνω απ’ αυτό πολλές εικόνες, μυρωδιές και ήχους. «Ο βιολονίστας» είναι ένα εξαίρετο βιβλίο, ένα βιβλίο που η εκλεπτυσμένη, λυρική γραφή του συγγραφέα ενεργοποίησε όλες μου τις αισθήσεις και με έκανε, όχι απλώς να διαβάσω την ιστορία του αλλά να την ζήσω.
     Ο πόνος του Ζέφη για την αναγκαστική του αναχώρηση από την Κωνσταντινούπολη με έκανε να τον κατανοήσω και να τον νιώσω απόλυτα, οι εικόνες της ναζιστικής Γερμανίας, του ισπανικού εμφυλίου και αυτές που περιέγραφαν την εκτέλεση της ηθοποιούς Ελένης Παπαδάκη από τα Λαοδικεία που στήθηκαν στα Δεκεμβριανά, είναι από αυτές που μαζί με το φινάλε τις διάβασα με κομμένη ανάσα. 
       Διαβάστε το!! Θα σας ταξιδέψει... σε εποχές, στην Τέχνη, στο συναίσθημα!

Βαθμολογία 5/5



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο βιολονίστας
Συγγραφέας: Κώστας Καρακάσης
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: 16/02/2009 
Σελ.: 488




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου