Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ιρένα Σέντλερ-Gilbert Sinoue

     Η πένα του Ζιλμπέρ Σινουέ στο νέο του πόνημα καταπιάνεται με την ιστορία της Ιρένα Σέντλερ, μιας σύγχρονης ηρωίδας που κατόρθωσε να σώσει από το γκέτο της Βαρσοβίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου 2.500 Εβραιόπουλα. Η Ιρένα με κίνδυνο της ζωή της απομάκρυνε από την εξαθλίωση και τον βέβαιο θάνατο τα παιδιά χαρίζοντάς τους ασφάλεια στις ανάδοχες οικογένειες που τα αναλάμβαναν, χαρίζοντάς τους την ίδια την ζωή...

     Η αφήγηση ξεκινά με μια συγκινητική σκηνή και με δυο λόγια από το στόμα της 98χρονης Ιρένα, λόγια που αποδεικνύουν τον Ανθρωπισμό της και το ψυχικό της εύρος. Σ’ αυτή την σκηνή η εγγονή μιας Εβραιοπούλας που έσωσε από το γκέτο την επισκέπτεται στο γεροκομείο για να της εκφράσει την ευγνωμοσύνη της, της πιάνει το χέρι και της ψιθυρίζει: «Είστε μια ηρωίδα, κυρία, μια μεγάλη ηρωίδα». Εκείνη συνοφρυώνεται και της απαντά: «Μην το λέτε αυτό. Οι ήρωες δεν νιώθουν καμιά ενοχή. Η δική μου με κατατρώει». Και ο διάλογος συνεχίζεται με την τελική απάντηση της Ιρένα στο ερώτημα: «Ενοχή; Εσείς; Μα γιατί;»  να κάνει τον αναγνώστη να χαμηλώνει τα μάτια από σεβασμό προς σε μια τέτοια αλτρουιστική και ταπεινή φυσιογνωμία «Νιώθω ένοχη...» μουρμουρίζει με τα μάτια καρφωμένα σε ένα αόρατο σημείο «...επειδή δεν έσωσα περισσότερα παιδιά».
      Και μ’ αυτά τα λόγια η μυθιστορηματική παρουσίαση των ενεργειών που έκανε η Ιρένα για να σώσει τα παιδιά ξεκινά...

     Κληρονομώντας την φιλευσπλαχνία του γιατρού πατέρα της που δεν δίσταζε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που έπασχαν από τύφο κι έχοντας στα αυτιά της την συμβουλή του Να θυμάται να αγαπάς η Ιρένα δουλεύοντας στην Κοινωνική Πρόνοια της Βαρσοβίας παίρνει κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες της τις εβραϊκές οικογένειες που ζουν στο γκέτο. Στην αρχή η βοήθεια που προσφέρεται αφορά τρόφιμα, λίγα χρήματα, υποστήριξη. Όσο ο καιρός όμως περνά, η εξαθλίωση μεγαλώνει, οι Εβραίοι χάνουν κάθε προνόμιο και η αρχική υποψία πως το Γ’ Ραιχ σχεδιάζει την εξόντωση του εβραϊκού λαού γίνεται σιγά σιγά βεβαιότητα, η βοήθεια παίρνει άλλη μορφή. Η ανάγκη να σωθούν τα παιδιά είναι επιτακτική. 

Αν σώσεις μια ζωή, σώζει τον κόσμο όλο. Θα προσπαθήσω, λέει η Ιρένα, να σώσω πολλές φορές τον κόσμο.

Και το κάνει!
     Έτσι η Ιρένα στην αρχή μόνη της κι έπειτα με την συνδρομή της οργάνωσης Zagota περνά μέσα σε κούτες κι από υπόγειες διαδρομές, στην άλλη μεριά του γκέτο, στην γειτονιά των Αρίων, μικρά Εβραιόπουλα και με πλαστά έγραφα τους δίνει νέα ονόματα, νέα θρησκεία, νέα ζωή,.. Οι λίστες που κρατά με τα ονόματα των γεννητόρων και των αναδόχων του κάθε παιδιού που βγαίνει από το γκέτο όλο και αυξάνεται για να φτάσει τον Οκτώβριο του 1943, την χρονιά δηλαδή που πέφτει στα χέρια της Γκεστάπο, βασανίζεται, καταδικάζεται σε θάνατο αλλά σώζεται την τελευταία στιγμή, τα 2500 παιδιά. 

     Κάθε φορά που η Ιρένε μπαίνει στο γκέτο μπαίνουμε κι εμείς μαζί της, μυρίζουμε τον θάνατο, αφουγκραζόμαστε την θλίψη, τον πόνο, οργιζόμαστε με την εξαθλίωση που έχει επιβληθεί σε 450.000 ψυχές από τον παραλογισμό του Γ’ Ράιχ. Κάθε φορά που μπαίνει η Ιρένα στο εβραϊκό γκέτο ο ξεπεσμός του Ανθρώπου συγκρούεται και νικάτε από τον Ανθρωπισμό αυτής της γυναίκας που το 1965 αναγνωρίστηκε ως «Δίκαιη των εθνών» και το 2007 την πρότεινα για το Νόμπελ Ειρήνης (βραβεύτηκε τελικά o Αλ Γκορ για τον αγώνα του σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου...- ; -).

     Η πένα του Σινουέ μας χαρίζει ένα ιστορικό ντοκουμέντο για μια γυναίκα που αψήφησε τον θάνατο και έδωσε ζωή στο μέλλον, στα παιδιά. Η γραφή του με τις συγκλονιστικές περιγραφές του για την σκληρή ζωή στο γκέτο καθηλώνει.
     Διαβάστε το...! 

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ιρένα Σέντλερ
Συγγραφέας: Gilbert Sinoue
Μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: Σεπτέμβρης 2018
Σελ.: 259




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου