Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ροδανθός-Σόφη Θεοδωρίδου

     Ο «Ροδανθός», το νέο πόνημα της αγαπημένης Σόφης Θεοδωρίδου, είναι ένα βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας συνυφαίνει τη μυθοπλασία με την Ιστορία της Σύμης και της Ρόδου με τρόπο που καθηλώνει τον αναγνώστη μιας και οι πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη των δύο νησιών, οι εικόνες, οι φορτωμένες λυρισμό και λεπτομέρειες που σε μεταφέρουν στο χωροχρόνο, καθώς και οι ήρωες με το συναισθηματικό τους κόσμο και τη δράση τους, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνάντησα στο κείμενο και που με έκαναν, εν τέλει, να προσκολλήσω στην ανάγνωσή του.
     Στο Ροδανθό της, η Σόφη Θεοδωρίδου τοποθετεί τους ήρωες της σε ιστορικές στιγμές, τις κάνει βίωμα τους και ταυτόχρονα δικό μας βίωμα. Τόπος εξέλιξης, αυτή τη φορά, η Σύμη εκεί δηλαδή που η κεντρική ηρωίδα, η Σμαράγδα Κυριακού, φτάνει από την Κωνσταντινούπολη για να ζήσει με τον μοναδικό εν ζωή συγγενή της, τη θεία Ρηνιώ, και για να εργαστεί ως δασκάλα όπως της έταξε ο Μόσκοβος, ο άνθρωπος που την αντάμωσε στη Πόλη του 1874 και που με το καράβι του την μετέφερε στο μικρό νησί του Αιγαίου.
      Στη Σύμη των σφουγγαράδων η Σμαράγδα θα γίνει ένα με τον τόπο, τα έθιμα και την νοοτροπία των Σαμιακών, με τον αναγνώστη να μεταφέρεται έτσι στη Σύμη του 19ου αιώνα, να σεργιανά στα σοκάκια της, να βλέπει τον κάματο της συλλογής και επεξεργασίας του σπόγγου, να νιώθει την αγωνία και την επιθυμία των κατοίκων για την πολυπόθητη ένωση του νησιού τους με την Ελλάδα, να γεύεται την εθιμολογία και γενικότερα την καθημερινότητά τους.
     Στη Σύμη όμως η Σμαράγδα θα γνωρίσει και τον έρωτα. Ο μοναχογιός του Μόσχοβου, ο Μιχάλης, θα της γεμίσει την καρδιά συναισθήματα πρωτόγνωρα και αδιαμφισβήτητα. Σύντομα θα παντρευτούν και το ζευγάρι θα αναμένει τον ερχομό ενός απογόνου ώστε να ολοκληρωθεί η ευτυχία του. Δυστυχώς όμως, η τεκνοποίηση δε φαίνεται να έρχεται κάτι που θα γεμίσει θλίψη την ψυχή της Σμαράγδας με το μικρό κενό στον κόρφο της όλο και να γιγαντώνεται. Το κενό αυτό θα το καλύψει μετά από κάποια χρόνια, ο ερχομός του Γίοσεφ, ενός πεντάχρονου ορφανού που θα την κάνει να νιώσει και να φερθεί σαν μάνα.
     Τα χρόνια περνούν. Απρόσμενες χαρές, όπως η απόκτηση ενός απογόνου ύστερα από πολλά χρόνια, μα και τραγικές απώλειες θα βρεθούν στο διάβα της ηρωίδας μας και θα την κάνουν μια δυναμική ύπαρξη ενώ ο μέχρι τότε κόσμο της αλλάζει συθέμελα.
     Με απώλειες μα και μια προδοσία στην πλάτη της, θα πάρει τον γιο της, το Λεωνίδα, και θα εγκατασταθεί στη Ρόδο με τους αναγνώστες να την ακολουθούν στο νέο της ξεκίνημα όπου με δυναμισμό και καινοτόμες ιδέες θα προσπαθήσει να στήσει, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αυτό των επιχειρήσεων, το αρωματοπωλείο της. Παράλληλα οι αναγνώστες θα μάθουν την ιστορική εξέλιξη της Ρόδου με τους εναλλασσόμενους κατακτητές να διαμορφώνουν το κλίμα και με την σκληρή στάση τους, πρώτα του Τούρκου, ύστερα του Ιταλού και του Γερμανού κατακτητή, να εδραιώνουν στη ψυχή των κατοίκων την πεθυμιά της ένωσης του νησιού τους με την Ελλάδα όπου και θα έρθει με το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
     Ιστορία και μυθοπλασία θα τοποθετηθούν από την πένα της Σόφης Θεοδωρίδου έντεχνα στο χαρτί χαρίζοντάς μας ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που οι ρεαλιστικές, αληθοφανείς εικόνες -με τις τελευταίες αυτές του λοιμού στη Ρόδο να κλωθογυρίζουν ακόμα στη σκέψη μου!- μας κάνουν μέρος της Ιστορίας μας, με τις άγνωστες -για εμένα- ιστορικές πληροφορίες να μου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και να μου γεννούν θαυμασμό για αυτή.
     Διαβάστε τον «Ροδανθό»! Στις σελίδες του τα έντονα συναισθήματα, οι παραστατικές εικόνες, τα αποτυπωμένα εθιμολογικά στοιχεία καθώς και η Ιστορία θα σας σαγηνεύσουν και θα σας προσφέρουν το νοερό ταξίδι που τόσο επιζητούμε εμείς οι αναγνώστες λογοτεχνικών κειμένων!
     Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τιτλος: Ροδανθός
Συγγραφέας: Σόφη Θεοδωρίδου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 22 Οκτωβρίου 2019
Σελ.:816




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου