Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αθηνά:Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη-Κώστας Καρακάσης

      Το «Αθηνά: Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη» είναι ένα βιβλίο που το διαβάζω για δεύτερη φορά. Θέλησα να το διαβάσω ξανά γιατί από την πρώτη ανάγνωση του το 2006 το μόνο που θυμόμουν από αυτό ήταν η γενική αίσθηση που μου είχε αφήσει, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο, μια αίσθηση που φυσικά επιβεβαιώθηκε με την ολοκλήρωση και της δεύτερης του ανάγνωσης μόλις σήμερα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Με γλαφυρή γραφή και γρήγορη ροή ο Κ.Καρακάσης μας εξιστορεί την αληθινή ιστορία της Αθηνάς Καληβωκά -το μυθιστορηματικό όνομα της υπαρκτής αυτής προσωπικότητας-που μέσα από την πορεία της ζωής της θαυμάζουμε την επαναστατική της φύση, την ευγένεια και την γοητεία που εκπέμπει καθώς και την γενναιότητα που χαρακτηρίζει τις πράξεις της. Ο πατέρας της, καπετάν Βαγγέλης εν όψει του απόπλου των εμπορικών καραβιών του σε ένα μεγάλο και καθοριστικό ταξίδι για τις μελλοντικές επαγγελματικές του ενέργειες, της αναθέτει την επιμέλεια των επιχειρήσεων του και του οίκου τους στην Κεφαλλονιά. Με ζήλο και εργατικότητα αναλαμβάνει τα ηνία σε μια δύσκολη και τραγική όπως αποδείχτηκε εποχή για την οικογένειά της. Τα καράβια του πατέρα της βυθίζονται στα νερά του Εύξεινου Πόντου παίρνοντας μαζί με τα πληρώματα τους και τους καπεταναίους, τις μέρες της δόξας, του πλούτου και της ανεμελιάς. Η Αθηνά αυτές τις τραγικές στιγμές έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα: πλούτος ή τιμή και σεβασμός. Επιλέγει το δεύτερο χάνοντας αυτόματα το πρώτο. Έτσι δίνει σχεδόν όλη την περιουσία της οικογενείας της στις οικογένειες των ναυαγών που στελέχωναν τα καράβια τους ως αποζημίωση και φεύγει μαζί με τον αγαπημένο της Λορέντζο με το κεφάλι ψηλά και τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς να την αποκαλούν κοντέσα υποκλίνοντας μπροστά της με σεβασμό και δέος. Στην Φλωρεντία θα ζήσει δυο χρόνια στο πλευρό του συζύγου της, Λορέντζο, τον απόλυτο έρωτα και θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να σπουδάσει δηλαδή μαιευτική.
        Μετά τον χαμό του από φυματίωση θα φτάσει στην Ρωσία και στην Αυτοκρατορική Αυλή, όπου εκεί θα κερδίσει για άλλη μια φορά τον σεβασμό και τον θαυμασμό. Στα σαλόνια της ρωσικής αυτοκρατορίας θα ανακαλύψει πως από το ναυάγιο που έχασαν την ζωή τους ο πατέρας, τα αδέρφια της και όλα τα πληρώματα του βρέθηκε ένας επιζών. Η είδηση αυτή θα αναπτερώσει τις ελπίδες της και θα σπεύσει στο δημόσιο ψυχιατρείο της Οδησσού για να συναντήσει για άλλη μια φορά την σκληρή μοίρα της...Λίγο πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση θα βρεθεί στην Αίγυπτο όπου θα στήσει την ζωή της από την αρχή με αισιοδοξία, πείσμα και αληθινή ευγένεια...

      Υπέροχο βιβλίο!! Γρήγορο και γλαφυρό στο οποίο ο χαρακτήρας της ηρωίδας και η τραγική της ιστορία σε κάνει να την θαυμάζεις για το σθένος και την μεγαλοψυχία της. Η στάση της παραδειγματίζει με την εντιμότητα της και τον δυναμισμό της.Οι στιγμές του ναυαγίου με τους μεταφυσικούς οιωνούς ήταν πολύ έντονες και συγκινητικές.
Άψογο! Διαβάστε το!!

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Αθηνά:Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη
Συγγραφέας:Κώστας Καρακάσης
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 01/11/2000
Σελ:736

Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Μου άρεσε πολύ η κριτική σου και με προδιέθεσε να διαβάσω το βιβλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ 'ευχαριστώ Ελια! Στο συστήνω ανεπιφύλακτα, πρόκειται για ένα ΑΡΙΣΤΟΎΡΓΗΜΑ! Πιστεύω θα σ ' αρέσει...

      Διαγραφή