Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το κελάρι της ντροπής-Χρυσηίδα Δημουλίδου

      «Το κελάρι της ντροπής» της κας Δημουλίδου είναι ένα δυνατό βιβλίο που με συγκλόνισε. Το θέμα του, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, με πόνεσε, με σόκαρε και με αγανάκτησε με την αδικία του. Η έντονη παραστατική και ωμή γραφή γεννά στον αναγνώστη τα ίδια συναισθήματα με αυτά των ηρωίδων-θυμάτων, κάνοντάς τον ένα με την ιστορία τους. Μαζί τους σοκάρεται, θυμώνει και φοβάται με τις πράξεις του πατέρα και την συγκάλυψη αυτών από την μάνα.   Ήδη από τον πρόλογο της συγγραφέας συγκινείται, προβληματίζεται και αφυπνίζεται με το θέμα ταμπού που επιλέγει να αναπτύξει στο νέο της βιβλίο, θέμα που η κοινωνία αποσιωπά πολλές φορές χωρίς δισταγμούς, αδιαφορώντας έτσι για τα θύματα που βιώνουν τέτοιες σαδιστικές καταστάσεις και καθιστώντας την αυτομάτως ηθικό αυτουργό. Οι ανατριχιαστικές σκηνές της κακοποίησης είναι τόσο απτές που δεν γίνεται να σ’ αφήσουν, το λιγότερο, ασυγκίνητο. Αν και παρατήρησα κάποιες επαναλήψεις (θα μπορούσαν να απουσιάζουν 100-50 σελίδες χωρίς να επηρεάσουν την εξέλιξη του)  εντούτοις η πλοκή, το θέμα και οι ηρωίδες του με κέρδισε απόλυτα, χαρακτηρίζοντας τες πταίσματα. Το ολοκλήρωσα σε χρόνο ρεκόρ για τα δικά μου δεδομένα (μόλις 3μέρες) καθώς δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και όταν αναγκαστικά το έκανα, το είχα συνέχεια στο μυαλό μου και θα το έχω για πολύ καιρό(!), μιας και είναι από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει έως τώρα. Το πιο τραγικό είναι πως το θέμα του δυστυχώς δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε γίνει δέκτες τέτοιων αποκαλύψεων από τα ΜΜΕ στο παρελθόν, στο παρόν και πολύ φοβάμαι και στο μέλλον; -κάτι που φυσικά το απεύχομαι.
        Είναι το πρώτο βιβλίο της κας Δημουλίδου που διαβάζω και πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα και για τους λόγους που ανέφερα αλλά και για το γεγονός πως η συγγραφέας και ο εκδοτικός οίκος επέλεξαν, προκειμένου να βοηθήσουν ιδρύματα που ασχολούνται με την κακοποίηση των γυναικών, να προσφέρουν ένα ποσοστό από τα κέρδη του σ'αυτά. Μακάρι διαβάζοντας το να πάρουν κουράγιο όσοι δέχονται όποια μορφή βίας αλλά και όσοι αντιλαμβάνονται πως την υφίσταται ο διπλανός τους ώστε να αφυπνιστούν και να την καταγγείλουν………
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα! Διαβάστε το!!


Λίγα λόγια για την υπόθεση:

     Τριάντα χρόνια μετά την φυγή τους από το χωριό τους και την Ελλάδα η Δήμητρα, η Αναστασία και η Μυρτώ αναγκάζονται να επιστρέψουν στο πατρικό τους. Η Ευρώπη, η Αμερική και η Αυστραλία, οι νέες τους πατρίδες αντίστοιχα, τους έχουν χαρίσει επαγγελματική επιτυχία, ασφάλεια, συζύγους και παιδιά καθώς και όλη την γαλήνη και ευτυχία που αποζητούσαν. Ο επαναπατρισμός τους, αν και σύντομος, θα ξύσει τις πληγές της ψυχής τους και θα τις φέρει αντιμέτωπες με το παρελθόν τους. Στο σπίτι της οικογένειας θα τις υποδεχτεί η ετοιμοθάνατη μάνα τους καθώς και τα μυστικά που κρύβονται στο κελάρι, χώρος που το μόνο που τους πρόσφερε στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας τους ήταν πόνο, αίμα και ντροπή.... Όσα θα έρθουν στο φως θα τις γεμίσουν για άλλη μια φορά ψυχική φθορά, αναστάτωση μα και την πολυπόθητη λύτρωση....

Βαθμολογία 5/5



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το κελάρι της ντροπής
Συγγραφέας:Χρυσηίδα Δημουλίδου
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:08/05/2014
Σελ.:608



Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Συμφωνω σε ολα μαζι σου !!!! Ισως ειναι για μενα το καλυτερο βιβλιο της Δημουλιδου που εχω διαβασει. Δεν το περιμενα να μου αρεσει τοσο , γιατι υπηρχε βιβλιο της που δεν μπορεσα καν να ολοκληρωσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει θεματολογικα τουλάχιστον! Το πρώτο της Δημουλιδου που διάβασα και είναι ανεπανάληπτο!

      Διαγραφή