Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τα Παλιά Ασήμια-Μαίρη Κόντζογλου

        «Τα παλιά ασήμια» της Μαίρης Κόντζογλου είναι το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογία της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και που εμένα με εντυπωσίασε και με κέρδισε απόλυτα με την ενδιαφέρουσα υπόθεση και την ζωντανή γραφή που συνάντησα στις σελίδες του. Η μοντέρνα και γλαφυρή γραφή –πολλές φορές νόμιζα πως βρισκόμουν σε μια παρέα και η συγγραφέας ή ο κάθε ήρωας μού ψιθύριζε ο ίδιος την ιστορία του βιβλίου. τόσο οικεία, τόσο ζωντανή ήταν!-, η γρήγορη ροή, οι χαρακτήρες που διακατέχονταν από ρεαλισμό, ρομαντισμό και ερωτισμό, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Καππαδοκίας του 19ου και του 20ου αιώνα καθώς και η Καππαδοκία του σήμερα με τα σπάνια φυσικά αξιοθέατα που τοποθετεί η συγγραφέας την ιστορία της οικογένειας Χατζηαβράμογλου αλλά κυρίως τα συναισθήματα και οι εικόνες που γεννιούνταν και ξεπηδούσαν αντίστοιχα από την πένα της Μαίρης Κόντζογλου είναι μερικά από τα στοιχεία που μου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον, καθηλώνοντάς με έτσι στην ανάγνωση του. Οι ήρωες είναι απτοι-οικείοι, ήρωες που θες να ακούσεις την ιστορία τους, να νιώσεις την ψυχή τους. 
         Ανυπομονώ πραγματικά να κυκλοφορήσει η συνέχεια του καθώς οι ψηφίδες της υπόθεσης μόλις τοποθετήθηκαν μπροστά μας. Είμαι σίγουρη πως θα προσθέτουν και άλλες πολλές και συγκλονιστικές ψηφίδες στα βιβλία που θα ακολουθήσουν φτιάχνοντας έτσι ένα μωσαϊκό, στο οποίο η Ιστορία, η μυθοπλασία και τα χρώματα της Ανατολίας θα κυριαρχήσουν, μαγεύοντας μας με την αρμονία του.
       Είναι ένα πολυπρόσωπο βιβλίο, με δύο παράλληλες ιστορίες, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν κάτι περισσότερο από έναν αιώνα (1899-2004), που με ταξίδεψε στην επιβλητική Καππαδοκία, που με έκανε να οσφρανθώ τις μυρωδιές του τόπου, να νιώσω και να βιώσω τα συναισθήματα των ηρώων......
Διαβάστε το…..! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Συγχαρητήρια στην κα Κόντζογλου! Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!

Λίγα λόγια για την  υπόθεση:

      Η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στην Καππαδοκία, στην γενέτειρα γη της γιαγιάς της Σεβαστής, έχοντας στις αποσκευές της εκτός από τα απομεινάρια της κατάθλιψης που είχε περιέλθει μετά τον θάνατο του άντρα της Νικόλα και το ημερολόγιο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εκεί θα συναντήσει τον γοητευτικό φωτογράφο Άλεξ και μαζί του θα περπατήσει, εν αγνοία της και εν αγνοία του, στους δρόμους που στο παρελθόν η πορεία ζωής των προγόνων τους ήταν συγκλίνουσα.
       Η Έλσα θα ξεφυλλίσει το ημερολόγιο της Σεβαστής και θα γίνει κοινωνός της ιστορίας της οικογένειας Χατζηαβράμογλου, μιας ιστορίας που μας ταξιδεύει στα μέρη που ο ελληνισμός της Ανατολίας ζει τις τελευταίες ειρηνικές δεκαετίας πριν την επέλαση του Κεμάλ και τον ξεριζωμό του από τα προγονικά εδάφη, που μας συγκινεί η ανιδιοτελή αγάπη, η αφοσίωση καθώς και ο πραγματικός έρωτας που περιγράφεται και που μας γεμίζει μελαγχολία καθώς τα τραγικά ιστορικά γεγονότα πλησιάζουν απειλώντας να ανατρέψουν τις ζωές τους. 
      Στις πρώτες σελίδες του παρακολουθούμε τον γάμο των προπαππούδων της, της Μακρίνας και του Αβραάμ, στις αρχές του 20ου αιώνα, την δύσκολη συμβίωση της Μακρίνας με την σκληρή πεθερά της, την Σεβαστή, τον ερχομό των τεσσάρων παιδιών της, της Σεβαστής, του Πρόδρομου, της Ελισάβετ και του Συμεών, και την τραγική απώλεια, η οποία καταβάλει την Μακρίνα και την αποτραβά από τον ρόλο της μάνας, της συζύγου και της οικοδέσποινας του αρχοντικού. Η Σεβαστή τότε, ως το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, επωμίζεται ευθύνες που δεν αρμόζουν στα δεκαέξι της χρόνια. Παρόλα αυτά όμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά της με απόλυτη αφοσίωση και πηγαία αγάπη για όλους.....
       Το 1919 ταξιδεύει μαζί με τον πατέρα της και τον αδερφό της Πρόδρομο προς τα βόρεια εκεί που η μοίρα και ο έρωτας φαίνεται πως την περιμένουν…….

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Τα παλιά ασήμια
Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου
Εκδ.:Μεταίχμιο
Ημερ.Εκδ.:20/10/2014
Σελ.:648






Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου