Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το δικό μου top βιβλίων για το 2014!

  Βιβλίο...... Μ’αυτό....... πληροφορούμαστε, ψυχαγωγούμαστε, χαλαρώνουμε, ζούμε ζωές και γεγονότα που μας γεννούν αισθήματα πρωτόγνωρα και έντονα........., συγκινούμαστε, γελάμε, προβληματιζόμαστε, απαγκιστρωνόμαστε, έστω και για λίγο, από την καθημερινότητα και την ρουτίνα της......., το σημαντικότερο όμως από όλα; ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ!
Ταξιδεύουμε νοερά σε μέρη που ίσως δεν θα επισκεφτούμε ποτέ και σε εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κυρίως όμως ταξιδεύουμε στα ενδότερα της ψυχής μας διεισδύοντας έτσι στα βάθη της και αναδύοντας, κατά την ανάγνωσή του, ό,τι φωλιάζει μέσα της.........
Τα βιβλία που μου χάρισαν τέτοιου είδους ταξίδια το 2014, το οποίο σε λίγες μέρες θα το αφήσουμε πίσω μας, είναι τα εξής:

1) "Ιάσμη", "Χατισέ" και "Σμύρνα" του Νίκου Γούλια! Η τριλογία Στα χρόνια της ομίχλης διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που με κάνουν να την χαρακτηρίσω ως Λογοτεχνία!

2)  "Ιμαρέτ" και "Άγιοι και δαίμονες" του Γιάννη Καλπούζου! Δυο υπέροχα ιστορικά βιβλία τα οποία χαρακτηρίζονται από ατμόσφαιρα, πληροφόρηση και ευαίσθητη προσέγγιση.

3) "Υπατία" και "Λιπεσάνορες:Τα χρόνια του φιδιού"του Δημήτρη Βαρβαρήγου! Άλλα δύο εξαιρετικά ιστορικά μυθιστορήματα από έναν συγγραφέα που έχει το χάρισμα να συνυφαίνει την Ιστορία και την μυθοπλασία αριστοτεχνικά.

4) "Ανεμώλια" και "Η αηδονόπιτα" του Ισιδώρου Ζουργού!  Η ανεμώλια είναι το βιβλίο με τον οποίο γνώρισα τον Ζουργό και λάτρεψα την πένα του. Η αηδονόπιτα είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο που το απόλαυσα και το λάτρεψα πραγματικά και είναι το αγαπημένο μου του συγγραφέα!

5) "Η κλέφτρα των βιβλίων" Markus Zysak! Ένα τρυφερό βιβλίο που τοποθετείται χρονικά στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και που εμένα με συγκίνησε πάρα πολύ. Το δυνατό του σημείο είναι ο ίδιος ο αφηγητής της ιστορίας. Καταλληλότερο πρόσωπο δεν θα μπορούσε να επιλεγεί από τον συγγραφέα.

6) "Η γειτονιά των ονείρων" της Ρούλας Σαμαϊλίδου! Όπως, ίσως, έχετε καταλάβει αγαπημένο μου είδος είναι το ιστορικό μυθιστόρημα. Μ’ αρέσει οι ήρωες και η υπόθεσή τους να τοποθετούνται σε εποχές που η Ιστορία να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν πρέπει να διαλέξω κάποιες εποχές που προτιμώ ως υπόβαθρο αυτές είναι: η Μικρασιατική Καταστροφή, οι Παγκόσμιοι και ο Εμφύλιος –όχι ότι δεν διαβάζω βέβαια και άλλες ιστορικές περιόδους! Το εν λόγω βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Μικρασιάτισσας Πανανής, η οποία βίωσε την Καταστροφή, την προσφυγιά και τις απώλειες με τρόπο που απέπνεε γενναιότητα, ευαισθησία, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

7) "Μικρά Αγγλία" της Ιωάννας Καρυστιανής! Η απαιτητική και καλοδουλεμένη της γραφή με εντυπωσίασε! Όταν τελειώνω ένα βιβλίο επιδίδομαι στην ανάγνωση του επόμενου βιβλίου πολύ σύντομα -μπορεί και μέσα στην ίδια μέρα μιας και επιθυμώ να διαβάζω έστω και μια σελίδα την κάθε ημέρα! Με την ολοκλήρωση όμως του συγκεκριμένου μου ήταν δύσκολο να διαβάσω κάποιο άλλο σε σύντομο διάστημα καθώς οι απαιτήσεις μου, ως προς την γραφή, είχαν αυξηθεί. Δεν μπορούσα να αρκεστώ σε κάτι λιγότερο..... Όλα μου φαίνονταν λίγα μετά από αυτό.....

8) "Το κορίτσι απ’ την Σαμψούντα" της αγαπημένης Σόφης Θεοδωρίδου! Το καθιερωμένο μου ραντεβού με την πένα της κας Θεοδωρίδου πραγματοποιήθηκε και το 2014 προσφέροντάς μου ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα, εικόνες και Ιστορία. Την ποντιακή γενοκτονία την συνάντησα πρώτη φορά σε μυθιστόρημα εδώ και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, συγκινήθηκα, πόνεσα, πληροφορήθηκα, ταξίδεψα.....

9) "Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη" και "Στη χώρα των χρυσών ήλιων" του Khaled Hosseini! Δυο σκληρά κοινωνικά δράματα που, εκτός των έντονων συναισθημάτων που μας γεννούν, μας πληροφορούν και για την σύγχρονη ιστορία του Αφγανιστάν.

10) "1984: Ο μεγάλος αδερφός" και "Η φάρμα των ζώων" του George Orwel! Δυο πολιτικά και προφητικά κείμενα που πρέπει από όλους να διαβαστούν!

11)  "Δίδυμα φεγγάρια" της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη! Μια ευαίσθητη ιστορία που με συγκίνησε. Για εμένα το καλύτερο βιβλίο της συγγραφέως! Οι ανατροπές, ο έρωτας, η ευαισθησία και οι όμορφες περιγραφές που συνάντησα με κράτησαν καθηλωμένη.

12) "Σαν τα φύλλα του καπνού" των Λία Ζώτου & Θεοδωρή Καραγεωργίου! Μια καλογραμμένη ευαίσθητη-ερωτική ιστορία γεμάτη εικόνες, μυρωδιές και αισθήματα αγάπης και φιλίας.

13) "Το κελάρι της ντροπής" της Χρυσηίδα Δημουλίδου! Ένα βιβλίο που το θέμα ταμπού με το οποίο καταπιάνεται η συγγραφέας, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, με συγκλόνισε. 

14) "Περπάτα με τον άγγελό σου" και ''Τα παλιά ασήμια" της Μαίρη Κόντζογλου! Το πρώτο πρόκειται για ένα χιουμοριστικό αλλά και ευαίσθητο βιβλίο με το οποίο, σε πολλά σημεία, γέλασα με την καρδιά μου -οι γκάφες του Παραδεισάκη και οι διάλογοι του με τον Αζόρ είναι ανεπανάληπτοι!- καθώς και σε κάποια άλλα συγκινήθηκα πραγματικά. Ενώ στο δεύτερο η όμορφη και μοντέρνα γραφή του καθώς και η ενδιαφέρουσα υπόθεσή του με καθηλώσε. Εξαιρετικό! 

15) "Η κόρη του φεγγαριού" της Άννας –Νικόλ Μανιάτη! Το αγαπημένο μου της συγγραφέας! Συγκίνηση, ανατροπή και ήρωες που μ’ άγγιξαν.

16) Η τριλογία Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων του Carlos Ruiz-Zafon! Ξεχωρίζω το 1ο και το 3ο, "Η σκιά του ανέμου" και "Ο αιχμάλωτος του ουρανού" αντίστοιχα, στα οποία το μυστήριο, η αγωνία, ο έρωτας, η Βαρκελώνη και το δαιδαλώδες κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων πρωταγωνιστούν και καθηλώνουν.

17) "Τερέζα" του Φρέντυ Γερμανού! Το διαβάζω για δεύτερη φορά! Νομίζω πως κάπως έτσι πρέπει να γράφονται οι βιογραφίες. Υπέροχο!

Πατώντας στον τίτλο μεταφέρεστε στην αντίστοιχη ΒιβλιοΑναφορά! Η αρίθμηση είναι τυχαία.(Το πρώτο δεν είναι καλύτερο του τελευταίου ή το αντίστροφο.Για εμένα όλα είναι top γι' αυτό και τα συμπεριέλαβα στην λίστα με τα αγαπημένα αναγνώσματα  του 2014).

Αυτή είναι η δική μου λίστα βιβλίων για τα αγαπημένα βιβλία του 2014. Η δική σας; 


Καλές γιορτές σ’όλους! Το 2015 να δώσει στον καθένα από εμάς ό,τι του στέρησε η προηγούμενη χρονιά.....! Χαρά, υγεία, χαμόγελα και φυσικά σε εμάς τους βιβλιόφιλους πολλά και αξιόλογα βιβλία, πολλά μα πολλά ταξίδια……!

5 σχόλια:

  1. Λοιπόν... Σίγουρα επιλέγω τα Φιλμ Νουάρ, Άρια ο κόσμος από την αρχή και Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι του δασκάλου μου στα μαθήματα Λογοτεχνίας Δημήτρη Στεφανάκη, το Κορίτσι απ' τη Σαμψούντα της Σόφης Θεοδωρίδου, το Στα χρόνια της ομίχλης Χατισέ του Νίκου Γούλια, το Ουίσκι μπλε της Τέσυς Μπάιλα, το Αύριο αργεί πολύ της Ελένης Βαηνά, το Πέτρα και Μέλι της Χριστίνας Ζέμπη.
    φιλιά πολλά!
    [πολύ ωραία μουσική έχεις βάλει στο μπλογκ!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπίπτουν κάποια από ότι βλέπω Ελια! Κάποια άλλα πάλι θα τα επιλέξω και εγώ κάποια στιγμή για να τα διαβάσω!
      Σε ευχαριστώ και εμένα μ 'αρέσει πολύ αυτή η μουσική, μου βγάζει νοσταλγία.
      Καλές γιορτές! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω ακόμα δύο που ξέχασα πριν: Κλειδωμένο συρτάρι της Πασχαλίας Τραυλού και Το κεντρί της πεταλούδας της Γιώτας Γουβέλη.

      Διαγραφή
  2. αχ βρε δήμητρα μας έχεις βάλει δύσκολα! μέσα στη χρονιά διάβασα ξανά το 1ο της τριλογίας του θαφόν ( ολη την τριλογια την ειχα διαβάσει το προηγουμενο καλοκαίρι ) , το ΄΄χίλιες ζωές απόψε ΄΄ της μαίρης κόντζογλου και φυσικά για δεύτερη φορά την ΄΄μικρά αγγλία ΄΄ της καρυστιάνη. Αυτά τα βιβλία ήταν εμβόλιμα! Για πρώτη φορά αλλά όχι για τελευταία διάβασα 1. ΄΄ ενας τσιρκολάνος μια καμήλα και 4.000.000 ερωτήσεις ΄΄ του νίκολ 2. '' τότε που τραγουδούσαν οι θεοί ΄΄ της άννας γαλανου, 3.΄΄η κλέφτρα των βιβλίων ΄΄ ,4.5. η ιάσμη και η χατισέ του νίκου γούλια - τώρα διαβάζω 6. τη '' σμύρνα '' το τέλος της τριλογίας του , 7. ΄΄ μετά την καταιγίδα ΄΄ της σοφίας βοίκου ,8. το ΄΄ 219 ημέρες βροχής ΄΄ της αφροδίτης βακάλη , 9.΄΄ ουίσκι μπλε ΄΄ της τέσυ μπάιλα και 10.΄΄ τα παλιά ασήμια ΄΄ της μαιρης κόντζογλου. Υπέροχο κλασσικό το κομμάτι του μάνου χατζηδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές Μαρία! Ενδιαφέρουσα και η δική σου λίστα! Σε ευχαριστώ που μας την ανέφερες στις ΒιβλιοΑναφορες. Πολλά βιβλία, πολλά δηλαδή ταξίδια σου εύχομαι για το 2015!

      Διαγραφή