Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οι κόρες της Ελλάδας 1: Η επιστροφή-Φιλομήλα Λαπατά

    «Η επιστροφή» της Φιλομήλας Λαπατά είναι το πρώτο αυτοτελές μέρος της σειράς βιβλίων με γενικό τίτλο «Οι κόρες της Ελλάδας», στην οποία, όπως αναφέρει η συγγραφέας στο σημείωμα της, θα φωτίσει μέσω των υποθέσεων των ηρώων της τα τελευταία διακόσια χρόνια Ιστορίας της χώρας μας.
    Στις σελίδες Της επιστροφής οι ιστορίες των δύο κεντρικών ηρωίδων, της Κοραλίας Τζάβαλου και της Λέγκου Βαρβαρέσου, συνυφαίνονται αριστουργηματικά με την Ιστορία, τα ήθη και τις προκαταλήψεις της Αθήνας του 1800. 
        Η χήρα Κοραλία Τζάβαλου το 1835, την χρονιά δηλαδή που φτάνει στην λοκάντα της ο Σέργιος Βογιατζόγλου, δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό της εαυτό. Έχει αφήσει πίσω της την καταπιεστική ζωή που της επέβαλε ο γάμος της, τον πόνο της ατεκνίας και τα κουτσομπολιά και πλέον με τρόπο αλέγκρο και αισιόδοξο διαφεντεύει την ζωή της απαλλαγμένη από τις επιταγές της ανδροκρατούμενης κοινωνίας που θέλει την γυναίκα κατώτερη όλων. Η δυναμική λοκαντιέρα μόλις αντικρίζει τον Σέργιο αναγνωρίζει στο πρόσωπο του τον πραγματικό και απόλυτο έρωτα…. Ο Σέργιος που έχει έρθει στην Ελλάδα για να προγραμματίσει την επιστροφή της Λέγκω Βαρβαρέσου, σαγηνεύεται από την πληθωρική προσωπικότητα της Κοραλίας. Έτσι η λοκάντα μαζί με τα υπόλοιπα πρόσωπα που στεγάζονται σ’αυτή θα γίνει για τον αναγνώστη ο πρώτος χώρος στον οποίο θα δράσουν οι ήρωες της Λαπατάς, η αφήγηση της οποίας θα μας μεταφέρει αυτούσιο και παραστατικό το κλίμα της εποχής….
       Στην λοκάντα θα μείνουμε μέχρι και την άνοιξη του 1836η Λέγκω Βαραβαρέσου θα επιστρέψει μετά από είκοσι χρόνια φυγής στην γενέτειρα της και τότε και εμείς θα μεταφερθούμε μαζί της στο αρχοντικό που θα στεγάσει την ηρωίδα μας, στο πρόσωπο της οποίας η συγγραφέας έχει συγκεντρώσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θυμίζουν Ελλάδα: δυναμισμός, ηρωισμός, περηφάνια, αξιοπρέπεια μα πάνω από όλα θυσία. Είκοσι χρόνια μετά από την μεγάλη της θυσία για την σωτηρία του πολυαγαπημένου της πατέρα το μίσος και η εκδίκηση που τροφοδότησαν όλα αυτά τα χρόνια την επιστροφή της θα την οδηγήσουν στις οδυνηρές θύμισες του παρελθόντος αλλά κυρίως στην αυτογνωσία του παρόντος και στην λύτρωση της…

     «Η επιστροφή» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που με το μόλις διάβασα την υπόθεση του οπισθόφυλλου του μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον μιας και η προεπαναστατική και η επαναστατική Ιστορία του 17ου αιώνα είναι μια σελίδα της Ιστορίας μας που προσωπικά δεν την έχω συναντήσει πολλές φορές στα μυθιστορήματα ιστορικού περιεχομένου που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Από ιστορικού πλαισίου επομένως για εμένα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον το παρόν βιβλίο. Σε συνδυασμό δε με την εκλεπτυσμένη πένα της κας Λαπατάς, τους άριστα σκιαγραφημένους ήρωες του, τις περιγραφές της Αθήνας του 17ου αιώνα καθώς και την πλοκή που συνάντησα στις σελίδες του με κάνει να χαρακτηρίσω Την επιστροφή ως ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο η Ιστορία και η μυθοπλασία μπλέκονται εντέχνως μεταξύ τους δημιουργώντας ένα κείμενο άκρως μεταδοτικό και ατμοσφαιρικό, ένα κείμενο πραγματική Λογοτεχνία! 
     Οι περιγραφές της παλιάς Αθήνας, του Ελαιώνα και του Πειραιά φάνταζαν βγαλμένες από πίνακα εποχής, η ροή του ήταν γρήγορη και η αφήγηση ρεαλιστική, ρομαντική και εκλεπτυσμένη. 
       Διαβάστε το…. θα σας ταξιδέψει στην Αθήνα του 17ου αιώνα, σε μια Αθήνα που η αγριότητα αλλά και ο ρομαντισμό της καθοδηγούν τα βήματα των ηρώων… θα σας ταξιδέψει στα νερά της αυθεντικής Λογοτεχνίας! 

       Ακολουθούν άλλα δυο! Τα αναμένω με ενδιαφέρον! 

Βαθμολογία 5/5




Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι κόρες της Ελλάδας 1-Η επιστροφή
Συγγραφέας: Φιλομήλα Λαπατά
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 22/10/2015
Σελ.: 456



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου