Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το Δωμάτιο-Ema Donoghue

   «Το Δωμάτιο» είναι ένα συγκλονιστικό, καθηλωτικό και σοκαριστικό βιβλίο, στο οποίο ο πεντάχρονος αφηγητής του, ο Τζακ, μας εξιστορεί την ζωή την δική του και της Μαμάς του, όντες έγκλειστοι στο Δωμάτιο των δώδεκα μόλις τετραγωνικών μέτρων.
     Η αφήγηση του ξεκινά την ημέρα των πέμπτων γενεθλίων του και μέσα από τον αθώο λόγου του ξετυλίγεται σιγά σιγά μια τραγωδία που στοιχειώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας φράση της συγγραφέως.
     Ο Τζακ και η Μαμά ζουν στο Δωμάτιο έχοντας ένα Κρεβάτι, μια Ντουλάπα, μια Τηλεόραση, έναν Φεγγίτη και μια Πόρτα που την ανοίγει και την κλείνει μόνο ο ΣαταΝίκ, ο οποίος έρχεται στο Δωμάτιο την νύχτα φέρνοντας μαζί του κάποια από τα πράγματα που ζητά η Μαμά και ένα Κυριακάτικο Δώρο…. για τον Τζακ αυτός είναι ο κόσμος, άλλωστε η Μαμά τού έχει πει πως αυτός είναι ο Κόσμος και πως ότι βλέπουν από τον Φεγγίτη και την Τηλεόραση είναι το Διάστημα. για την Μαμά πάλι είναι η φυλακή και το μέρος που για εφτά ολόκληρα χρόνια κρατάτε έγκλειστη από τον άνθρωπο που την απήγαγε στα δεκαεννιά της βιώνοντας τους κατ’ εξακολούθηση βιασμούς του.
     Στα πέντε του λοιπόν η Μαμά αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να ανατρέψει αυτόν τον κόσμο μες στο μυαλουδάκι του και να προσπαθήσει να βγάλει τον γιο της έξω από το κολαστήριο της, και λέω κολαστήριο της και όχι κολαστήριο τους μιας και για τον Τζακ δεν είναι κάτι τέτοιο καθώς η Μαμά έχει εφεύρει για χάρη του δραστηριότητες που γεμίζουν τις ατελείωτες ώρες εγκλεισμού και κάνουν τον γιο της ευτυχισμένο και ιδιαίτερα ευφυή: βλέπει τηλεόραση τόσο όσο να μην του κάψει τον εγκέφαλο, διαβάζουν μαζί τα πέντε παραμύθια που ο ΣαταΝίκ τους έχει δώσει, κάνουν στίβο παρόλο που ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος, τραγουδούν, ρημάρουν, φτιάχνουν λέξεις. Αυτά την ημέρα. Γιατί την νύχτα, είπαμε, ο ΣαταΝίκ έρχεται, ο Τζακ μπαίνει στην Ντουλάπα, κοιμάται ή κάνει πως κοιμάται, και το Κρεβάτι αρχίζει και χτυπά ρυθμικά….
      Όλο αυτό το σκηνικό η Μαμά, και μετά την τελευταία τους μάλιστα τιμωρία, να τους αφήσει δηλαδή για τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς ρεύμα, θέλει και πρέπει να το ανατρέψει. Ο Τζακ, όσο και να του μιλά για το Έξω, για τον κόσμο που υπάρχει πίσω από τον μονωμένο Τοίχο, για τα βουνά, τα δέντρα, τους ανθρώπους, για την γιαγιά, τον παππού και τον θείο Πολ, που αν και δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του, εκείνοι βρίσκονται στο Έξω και αποτελούν ένα μέρος του, δεν μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη της Μαμάς για Απόδραση. Όμως ο Τζακ είναι ο φοβαίος ήρωας της, ο φοβισμένος και γενναίος παράλληλα ήρωάς της, και ως τέτοιος θα εκτελέσει το σχέδιο της Απόδρασης με γενναιότητα και θα χαρίσει στην Μαμά την ελευθερία…. και στον εαυτό του τον Έξω κόσμο, έναν κόσμο που μεταξύ των άλλων θα τον μπερδέψει πολύ…..


     «Το Δωμάτιο» με σόκαρε. Ο Τζακ είναι ο καλύτερος αφηγητής που συνάντησα έως τώρα στα τόσα βιβλία που έχω διαβάσει. Η Ema Donoghue δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάποιον καταλληλότερο για να μας πει αυτή την ιστορία στην οποία η παράνοια του θύτη νικάτε από την αλτρουιστική μητρική αγάπη του θύματος. Ο αθώος λόγος του Τζακ, με τα συντακτικά και νοηματικά του προβλήματα, μαζί φυσικά με την καταιγιστική και ανατρεπτική υπόθεση, δεν μου επέτρεψαν στιγμή να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου, δεν μου επέτρεψαν στιγμή να βγάλω τους ήρωες από το μυαλό μου…. Και στις 410 σελίδες του ήμουν μαζί με τον Τζακ, άκουγα τις σκέψεις του, προσπαθούσα να καταλάβω τους προβληματισμούς του, έκανα μαζί του την Απόδραση, ανακάλυψα τον κόσμο μέσα από τα μάτια του ενώ παράλληλα ένιωθα την αγωνία, την μελαγχολία και τον πόνο της Μαμάς.
    Το τραγικότερο όλων είναι πως η υπόθεση του βιβλίου δεν ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας της συγγραφέως. Πόσες και πόσες φορές δεν γίναμε κοινωνοί μέσω των ΜΜΕ τέτοιων αρρωστημένων γεγονότων; Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε για αγνοούμενες κοπέλες που μετά από ένα μικρό λάθος του θύτη κατόρθωσαν να βγουν από την αιχμαλωσία; Πόσοι και πόσοι τοίχοι τέτοιων Δωματίων στην πολιτισμένη κατά τ’ άλλα Δύση δεν ποτιστήκαν από τα ουρλιαχτά των θυμάτων;
     Διαβάστε το… πρόκειται για ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ βιβλίο…. πρόκειται για ένα βιβλίο ΑΡΙΣΤΟΥΓΗΜΑ! Στις σελίδες του η μητρική αγάπη, η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και φως στέλνουν το μήνυμα πως τα αρρωστημένα μυαλά και η κτηνωδία δεν  ανήκουν στην ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Οι αναγνώστες που θα το επιλέξουν για να το διαβάσουν πρέπει να έχουν γερό στομάχι….

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το Δωμάτιο
Συγγραφέας: Ema Donoghue
Μετάφραση: Ευθυμία Τσιρώνη
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 18/03/2011
Σελ.: 430






Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου