Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ο πρώτος αμέθυστος-Μελίνα Τσαμπάνη

     Η Μελίνα Τσαμπάνη στο πρώτο της συγγραφικό βήμα μας παρουσιάζει την γεμάτη έρωτα, πάθη, κόντρες και θάνατο ιστορία της οικογένειας Σκαρλάτου, την οποία και επιλέγει να την τοποθετήσει στην προεπαναστατική εποχή του 17ου αιώνα και στο ξέσπασμα του Αγώνα του 1821 καθηλώνοντας μας με την πλοκή και τους άψογα σκιαγραφημένους ήρωες που μας ταξιδεύουν στο συναίσθημα και κυρίως σε τόπους και εποχές αλλοτινούς.
       Η ιστορία της οικογένειας Σκαρλάτου ξεκινά με την γέννηση του δεύτερου γιου του καπετάν Γιώργη και της γλυκιάς Μαριγώς στην Τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798. Ο Μιλτιάδης, αν και έρχεται νωρίτερα στην ζωή, σκορπά περηφάνια στην αγαπημένη και ενωμένη οικογένεια των καπεταναίων. Μεγαλώνοντας ο Μιλτιάδης μαζί με τον αδερφό του, τον Λεωνίδα, και τα αγαπημένα του ξαδέρφια γίνεται ο αρχηγός των παιχνιδιών όντας δυναμικός και πεισματάρης και ονειρεύεται, όπως κάθε παιδί, να ανακαλύψει τις ομορφιές του κόσμουάλλωστε οι περιγραφές του πατέρα για τα λιμάνια που οι εμπορικές του συναλλαγές τον κάνουν να τα επισκέπτεται, εξάπτουν την φαντασία του. Ο δυναμισμός και το πείσμα του θα τον κάνουν στα πέντε του να μπει κρυφά στο αμπάρι της ‘’Μαριγούλας’’ και να κάνει το πρώτο του ταξίδι. Η ρότα του καραβιού θα τον οδηγήσει στην Πόλη, εκεί δηλαδή που μετά από μια μικρή και επεισοδιακή περιπλάνηση θα συναντήσει ένα μικρό ορφανό κορίτσι, στα μάτια του οποίου η παιδική του καρδιά θα χτυπήσει στον ρυθμό του ενθουσιασμού, στο ρυθμό του πρώτου Έρωτα… 
     Τα χρόνια περνούν… Ο Μιλτιάδης ακολουθεί τα βήματα του δωρικού πατέρα του και μαζί με τον Λεωνίδα και τα ξαδέρφια του συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση. Όμως κάτι συμβαίνει. Στην Ελλάδα πνέει ένας άνεμος, στο πέρασμα του οποίου η καταπίεση του κατακτητή, η αδικία και ο θάνατος ξυπνούν την συνείδηση των Ελλήνων κάνοντας την ανάγκη για Επανάσταση επιτακτική. Όμως λίγο πριν την κήρυξη του Αγώνα, ο Λεωνίδας φέρνει στο καπετανόσπιτο την γυναίκα που θέλει να κάνει δική του διακαώς. Η δυναμική Φρόσω τότε θα κατακτήσει την καρδιά του Λεωνίδα, θα αγαπηθεί από τον καπετάν Γιώργη σαν κόρη του και θα παγώσει τον Μιλτιάδη με το μόλις την αντικρύσει καθώς στα μάτια της θα αναγνωρίσει το κορίτσι της Πόλης….
     Ο Μιλτιάδης για να γλιτώσει από το σαράκι του έρωτα για την γυναίκα του ίδιου του του αδερφού καθώς και για να βοηθήσει την σκλαβωμένη του πατρίδα, ρίχνετε στον Αγώνα…. Προσφέρει τις υπηρεσίες του κοντά σε σπουδαίους αγωνιστές αντιμετωπίζοντας τον Θάνατο κατά μέτωπο…. Ένα δαχτυλίδι με μια σπάνια πέτρα αμέθυστου θα βρεθεί στα χέρια του ως λάφυρο και τότε η οικογένεια Σκαρλάτου θα δεθεί με την κατάρα της Τουρκάλας προκατόχου του. Τα δεινά που θα βρουν τους ήρωές μας θα χρωματιστούν από την μαβιά δυσοίωνη λάμψη του αποκαλύπτοντας μας μια τραγική οικογενειακή ιστορία που θα μας συγκινήσει, θα μας θυμώσει και θα μας καθηλώσει με τις ανατροπές της μέχρι να μας φτάσει στην πολυπόθητη κάθαρση του τραγικού φινάλε…

     «Ο πρώτος αμέθυστος» με κέρδισε ήδη από το όμορφο εξώφυλλο του! Διαβάζοντας το διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, με γρήγορη ροή, χωρίς να κάνει κάπου την λεγόμενη κοιλιά, με ζωντανές περιγραφές και με ήρωες απτούς που με έκαναν να νιώσω την ψυχή τους και ό,τι αυτή κουβαλούσε. Η γραφή της συγγραφέως ήταν γλαφυρή με προσεγμένο λεξιλόγιο κάτι που θαύμασα και απόλαυσα πραγματικά.
     Ο δυναμισμός και η τρυφερότητα του καπετάν Γιώργη, ο ευθύς χαρακτήρας της Φρόσως, η αθωότητα της Ζαχαρούλας, ο πόνος των μανάδων της οικογένειας για τους χαμούς των γιων και τις προδοσίες που συνάντησαν στις ζωές τους με μαγνήτισαν και μ’ άγγιξαν κάνοντάς με και εμένα ένα μαζί τους βιώνοντας όλα όσα η ζωή τους φύλαξε.
    Διαβάστε το… η τραγωδία της οικογένειας Σκαρλάτου με φόντο την επαναστατημένη Ελλάδα θα σας κρατήσει δέσμιους στην ανάγνωση αυτού του εξαιρετικού βιβλίου! 

     Συγχαρητήρια στην συγγραφέα, η είσοδος της στον χώρο της συγγραφής έγινε με τον πιο αξιόλογο τρόπο. Αν έκανε την αρχή με ένα άρτιο από άποψη γραφής, δομής, πλοκής και ηρώων η συνέχεια ποια θα είναι!

     Έχω την αίσθηση πως «Ο πρώτος αμέθυστος» δεν τελείωσε εδώ. Μακάρι! Θα μ’ άρεσε να δω την συνέχεια του…

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο πρώτος αμέθυστος
Συγγραφέας: Μελίνα Τσαμπάνη
Εκδ.: Κέδρος
Ημερ.Εκδ.: 2015
Σελ.: 448
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου