Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η άγνωστη δίπλα μου- Μαρία Κωνσταντούρου

    Ανατρεπτική, καθηλωτική, αγωνιώδης, ανατριχιαστική μα και συγκινητική, ανθρώπινη, ελπιδοφόρα και ευαίσθητη είναι «Η άγνωστη δίπλα μου» της Μαρίας Κωνσταντούρου! Στις σελίδες της οι άψογα σκιαγραφημένοι ήρωες, η απρόβλεπτη πλοκή, τα μηνύματα που περνά η Μαρία Κωνσταντούρου για τον αλτρουισμό, τον σεβασμό στο διαφορετικό, την δικαιοσύνη και την αγάπη προς όλα τα πλάσματα του κόσμου,  καθώς και τα εναλλασσόμενα συναισθήματα: αγωνία, γαλήνη, μυστήριο και λύτρωση, συνυφάνθηκαν άψογα από την πένα της συγγραφέως δίνοντας έτσι στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα που τον καθηλώνει και τον φέρνει μπροστά σε μια ιστορία γεμάτη συναίσθημα και αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις. 
       Η υπόθεση του βιβλίου αρχίζει με την μετακόμιση της κεντρικής ηρωίδας, της Μελίνας, από την Αθήνα σε ένα ειδυλλιακό χωριό των Ιωαννίνων, το Αιθερικό. Η Μελίνα μην έχοντας κάτι να την κρατά στην απρόσωπη μεγαλούπολη παίρνει τα λίγα υπάρχοντά της και τους δυο αγαπημένους τετράποδους φίλους της και ανεβαίνει στο Αιθερικό με σκοπό να χτίσει μια νέα ζωή στην οποία θα συνυπάρχει η γαλήνη και η αναζωογόνηση της φύσης με τις ανθρώπινες σχέσεις που ευελπιστεί να φτιάξει στην κλειστή κοινωνία του χωριού. Λίγο πριν φτάσει στο χωριό η υποδοχή που της επιφυλάσσει ο τόπος είναι ένα μυστήριο, ένα αίνιγμα….
       Ένα μυστήριο και ένα αίνιγμα... που αρχικά θα παραγκωνιστεί λόγω της ενασχόληση της Μελίνας με την διαμόρφωση του νέου της σπιτιού, της διοργάνωσης του κτηνιατρείου της αλλά και της ανάγκης της να έρθει κοντά με τους κατοίκους του Αιθερικού: την ρεαλίστρια Βαγγελίτσα, τον γλυκό και υπομονετικό Κώστα, την εμμονική Αναστασία, τον πικραμένο Λεωνίδα, τον εγκλωβισμένο στους συμβιβασμούς αλλά και ερωτεύσιμο Νότη καθώς και τον σκοτεινό και αινιγματικό Μάνο.
      Τα πρόσωπα αυτά θα γεμίσουν το σεντούκι της ψυχής της με αισθήματα αληθινής φιλίας, σεβασμού, υπομονής, έρωτα και πάθους. Α! και μυστηρίου....

      «Η άγνωστη δίπλα μου» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίου κοινωνικού-αισθηματικού περιεχομένου, με μια δόση μυστηρίου να διαχέεται στην ατμόσφαιρα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του έως και το λυτρωτικό-συγκινητικό τέλος του, που, πραγματικά, απόλαυσα την ανάγνωσή του. Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση της Η άγνωστη μπήκα στην διαδικασία να βρω ποια ήταν αυτή δίπλα στην υπέροχη από άποψη χαρακτήρα Μελίνα. Ένα θα σας πω πως οι εικασίες που έκανα ποτέ δεν έγιναν βεβαιότητες, είτε γιατί η φαντασία μου δεν είναι τόσο μεγάλη είτε -και μάλλον αυτό ισχύει!- γιατί η συγγραφέας χειρίστηκε τόσο καλά την αινιγματική πλοκή του κειμένου που έστειλε ηττημένη την όποια φαντασία μου να λουφάξει στην κρυψώνα της.
    Η πλοκή λοιπόν ήταν απρόβλεπτη ενώ οι περιγραφές ρεαλιστικές, τρυφερές, σκοτεινές, οι διάλογοι εύστοχοι και οι ήρωες εκεί για να δώσει ο καθένας κάτι από τον απτό χαρακτήρα του στον αναγνώστη. Όλοι οι ήρωες μ' άγγιξαν βαθιά. Ξεχωρίζω όμως τον Μάνο! Με συγκίνησε με την αγάπη και το φως της ψυχής του. μου θύμισε μαζί με Την άγνωστη τον αινιγματικό γείτονα της μικρής Σκάουτ στο Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Harper Lee!
     Διαβάστε το.... είμαι σίγουρη πως Η Άγνωστη θα θελήσει να σας πιάσει από το χέρι και να σας δείξει μέσα από τα μάτια της φωτεινής ψυχής της τον κόσμο όπως είναι.... ή μάλλον όπως θα έπρεπε να είναι! 
     Υπέροχο! Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5



Στοιχεία Βιβλίου:
Συγγραφέας:Μαίρη Κωνσταντούρου
Τίτλος: Η άγνωστη δίπλα μου
Εκδ.: Λιβάνη
Ημερ.Εκδ.: Απρίλης του 2016
Σελ.: 458
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου