Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ανεμώλια - Ισίδωρος Ζουργός

       Το «Ανεμώλια» του Ισίδωρου Ζουργού είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με άρτια δομή, με γραφή μεστή και αφήγηση αναδρομική, που δεν κουράζει άλλα αντίθετα προσφέρει στο κείμενο, εκτός από νοσταλγική ατμόσφαιρα, το απαιτούμενο σταδιακό ενδιαφέρον για την συνέχεια της ανάγνωσης, καθώς και με μια ιστορία που εμένα με έκανε να γελάσω, να συναισθανθώ και να συγκινηθώ με τον λυρισμό και την αλήθεια της. Σαν άλλος Όμηρος ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει, με αφηγητή τον Νίκο Χαλκίνη αλλά και συμμέτοχο, την σύγχρονη Οδύσσεια των φίλων-εταίρων που μας καθηλώνει και μας συγκινεί.  Οι πέντε καρδιακοί φίλοι, και το ταξίδι τους στην αυτογνωσία, με δίδαξε πως τελικά ναι είμαστε μέλισσες του αοράτου, όπως φωνάζει ο Νίκος, ο σύγχρονος Οδυσσέας του συγγραφέα, και πως πάνω από εμάς βρίσκεται το πεπρωμένο, που, όσες φορές και αν λοξοδρομήσουμε προσπαθώντας να απαγκιστρωθούμε απ’ αυτό, το άγνωστο ουράνιο σχέδιο προϋπάρχει και μας καλεί να εργαστούμε μια ολόκληρη ζωή σαν άλλες εργατικές μέλισσες ακολουθώντας έτσι την στράτα του,…..την μοίρα μας. Το βιβλίο τιμήθηκε το 2011 με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και πραγματικά άξιζε το βραβείο καθώς διαβάζοντας το  ο αναγνώστης ταξιδεύει, νιώθει, σκέφτεται, αφουγκράζεται τους ήρωες και τις σκέψεις τους. Είναι το πρώτο βιβλίο του κυρίου Ι. Ζουργού που διαβάζω και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα καθώς η πένα του δεν γράφει απλά αναγνώσματα αλλά ουσιώδη, γράφει λογοτεχνία!Απ’ τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, το συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Διαβάστε το!!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Ο Νίκος Χαλκίνης γράφει την Οδύσσειά του, το ταξίδι που πραγματοποίησε με τους φίλους του στην καμπή της ζωής του, το ταξίδι στα βάθη της ψυχής και της ύπαρξης του. Οι εταίροι του, ο Νικηφόρος, ο Χρήστος, ο Στάθης και ο καπετάν Δημήτρης επιβιβάζονται στο ιστιοπλοϊκό Θερσίτης. Αφήνουν πίσω τους τις οικογένειες τους, τα παιδιά, τις συζύγους τους και μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, ρουτίνα, καθημερινότητα και ανατροπές τραγικές και σκληρές που τους λύγισαν, προκειμένου, όταν αρπάξουν την ωραία Ελένη της εποχής τους που κατοικεί στην Μυτιλήνη, να καταλήξουν στην Ρόδο για να κερδίσουν την χαμένη νεότητα, την ελευθερία και την ανεμελιά τους, τις οποίες κάπου τις έχασαν στο πέρασμα του χρόνου χωρίς καν να το αντιληφθούν.
      Όταν η Ελένη θα απαρνηθεί για άλλη μια φορά τον Χρήστο, ο Θερσίτης θα συνεχίσει το ταξίδι του με κατεύθυνση τη δικιά τους Τροία. Ο επόμενος σταθμός τους θα είναι η Χίος. Εκεί όμως η καρδιά του Μυκηναίου, όπως αποκαλούν από τα σχολικά τους χρόνια τον Δημήτρη, θα τον προδώσει και ο θάνατος του θα τερματίσει άδοξα το ταξίδι της αυτογνωσίας τους. Τότε όλοι οι εταίροι, εκτός από τον Νίκο, θα επιστρέψουν στην ζωή που εγκατέλειψαν,αφήνοντας έτσι απόρθητα τα τείχη της Τροίας τους. Ο Νίκος θα συνεχίσει την περιπλάνηση του αρνούμενος να δεχτεί πως όλα αυτά ήταν ανεμώλια, λόγια του αέρα. Ο νόστος του, γιατί θα υπάρξει νόστος, μετά από την πολυήμερη περιπλάνηση του θα καταστεί εν τέλει λυτρωτικός και διδακτικός …….

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ανεμώλια
Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός
Εκδ.:Πατάκη
Ημερ.Εκδ.:01/04/2011
Σελ.:458

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου