Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το νησί - Victoria Hislop

Ετικέτες
      Ένα βιβλίο ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην υπερηφάνεια και στην ανιδιοτελή αγάπη από μια συγγραφέα που, αν και ξένη, γράφει σαν Ελληνίδα καθώς η θεματολογία των περισσότερων βιβλίων της είναι επηρεασμένη από την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας αλλά κυρίως  γιατί το συναίσθημα και η ζεστασιά που συναντούμε σ’ αυτά είναι όμοια με των εγχώριων συγγραφέων. Σπάνια θα βρω αυτά τα χαρακτηρίστηκα σε ξένους συγγραφείς για αυτό και λέω πως η Hislop γράφει σαν Ελληνίδα μιας και η πένα της αγγίζει την καρδιά μου ακριβώς όπως οι περισσότεροι συγγραφείς της Ελλάδας. «Το νησί» είναι το βιβλίο με το οποίο την γνωρίσαμε το 2007 και είναι ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ένα ΚΟΣΜΗΜΑ της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που θα μείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Συγκίνηση, νοσταλγία, αξιοπρέπεια, περηφάνια και ελπίδα, ναι ελπίδα!, αναβλύζουν μέσα από την ιστορία της Σπιναλόγκας και των λεπρών κατοίκων της που συναντούμε στις σελίδες του. Το μικρό νησί με τους μεγάλους σε χαρακτήρα ήρωες με μαγνήτισε και μου πρόσφερε ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη, έρωτα αλλά και το στίγμα της λέπρας ενώ ταυτόχρονα η στάση ζωής και η δύναμη ψυχής των στιγματισμένων και απόκληρων αυτών ανθρώπων με δίδαξε με τρόπο μεν απλό αλλά ουσιώδες. Εικόνες και σκηνές, που είχαμε την δυνατότητα να τις δούμε στην μικρή οθόνη όπου και μεταφέρθηκε το βιβλίο με μεγάλη επιτυχία το χειμώνα του 2010, θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη μου.
Όσοι δεν το έχετε διαβάσει ακόμα κάντε το! Δεν ξέρετε τι χάνεται!!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:


        Η Αλέξις πηγαίνει στην γενέτειρα της μητέρας της, Σοφίας, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την ζωή της αλλά κυρίως για να ανακαλύψει το μυστηριώδες παρελθόν της Σοφίας και της οικογένειας της, το οποίο και έκρυβε όλα αυτά τα χρόνια επιμελώς. Εκεί, στην Κρήτη και στο χωριό Πλάκα, με την βοήθεια της παιδικής της φίλης της μητέρας της, της Φωτεινής, θα μάθει την ιστορία της οικογένειας της, μια ιστορία που διέλυσε την ευτυχισμένη οικογένεια της γιαγιάς της Ελένης ο πόλεμος, το πάθος αλλά και η λέπρα.
     Μέσα από την διήγηση της γλυκιάς Φωτεινής θα συναντήσει την Ελένη και τον Γιώργη, τους παππούδες της, την Μαρία και την Άννα, τις κόρες του ζευγαριού αλλά και το μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την Πλάκα, την Σπιναλόγκα, που όπως διαφαίνεται από τα λόγια της αφηγήτριας της έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην οικογένεια του Γιώργη. Εξαιτίας αυτού του νησιού λοιπόν κάποια πρόσωπα χάνονται από την αρρώστια και τον ολέθριο πόθο, όπως η Ελένη και η Άννα αντίστοιχα και άλλα ανθούν και την διδάσκουν ήθος και αρχοντιά, όπως ο παππούς Γιώργος και η Μαρία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους της δίνουν εκτός από τις απαντήσεις που ζητούσε και το έναυσμα για τις διεκδικήσεις και της δικής της ζωής………


Βαθμολογία 5/5


Βιογραφία Συγγραφέως
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το νησί
Συγγραφέας: Victoria Hislop
Μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.:12/04/2007
Σελ.:504

ΒιβλιοΑναφορές των (πατώντας στον τίτλο
 μεταφέρεστε στον σχολιασμό):
Το νήμα και Ο τελευταίος χορός


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου