Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Το τανγκό των Χριστουγέννων-Γιάννης Ξανθούλης

     24 Δεκεμβρίου 1970….
Μέσα στα προστάγματα των ανωτέρων του ο φαντάρος Λάζαρος Λαζάρου δέχεται μια απρόσμενη διαταγή, μια διαταγή που θα τον στιγματίσει και θα τον ακολουθεί σ’ όλη του την ζωή…. Ο απρόσιτος, μονόχνοτος και κλειστός υπολοχαγός του στρατοπέδου Βάτη στον νομό Έβρου, ο Στέφανος Καραμανίδης, τον διατάζει να του μάθει μέσα σε δυο νύχτες τανγκό, τον χορό δηλαδή που θα του επιτρέψει να έρθει πιο κοντά με την σύζυγο του διοικητή του, τη Ζωή Λόγγου, με την οποία και είναι βαθιά ερωτευμένος. Ως φαντάρος εκτελεί την διαταγή του ανωτέρου του κι έτσι οι πρόβες αρχίζουν εκείνη ακριβώς την στιγμή…
     25 Δεκεμβρίου 1970…
Δεύτερο βράδυ διδασκαλίας και ο Λάζαρος μετά από πολύωρες πρόβες καταρρέει εξαντλημένος μιας και η πνευμονία που έχει εισβάλει στον οργανισμό του παίρνει το πάνω χέρι. Μεταφέρεται αναίσθητος στο νοσοκομείο και δεν μαθαίνει, παρά μόνο τριάντα χρόνια αργότερα, αν τα μαθήματά του έπιασαν τελικά τόπο.
     25 Δεκεμβρίου 2002….
Και φτάνει η στιγμή που μαθαίνει….. και φτάνει η στιγμή που δικαιώνεται…. 

     
    «Το τανγκό των Χριστουγέννων» του Γιάννη Ξανθούλη είναι ένα όμορφο καλογραμμένο και ιδιαίτερο μυθιστόρημα στο οποίο ο έρωτας, το πάθος, ο μυσταγωγικός ρυθμός του τανγκό και η μελαγχολία της στρατιωτικής θητείας για έναν ευαίσθητο άνθρωπο όπως ήταν ο Λάζαρος αλλά κυρίως η μελαγχολία των Χριστουγέννων πρωταγωνιστεί και καθηλώνει. Η γραφή του Ξανθούλη είναι όμορφη, με εύστοχες παρομοιώσεις, χιουμοριστική εκεί που χρειάζεται και ατμοσφαιρική από την πρώτη κιόλας φράση του. 
     Διαβάστε το… πρόκειται για ένα βιβλίο ατμοσφαιρικό που διαβάζεται γρήγορα και που θα σας κρατήσει μια καλή συντροφιά ειδικά τις μέρες των γιορτών! 
Εξαιρετικό…..! 

     Δείτε και την ταινία είναι εξαιρετική. Eχω την αίσθηση πως δεν άγγιξε απλώς το βιβλίο αλλά πως ίσως και να το ξεπέρασε! Ίσως.....

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το τανγκό των Χριστουγέννων
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Εκδ.: Διόπτρα 
Ημερ.Εκδ.: 11/11/2015 
Σελ.: 150
                  


Δήμητρα Κωλέτη

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ μαζί σου.. Σπάνια μια απόδοση βιβλίου στο σινεμά, το ξεπερνά, με αυτό το βιβλίο όμως, συνέβη ακριβώς όπως το είπες κι εσύ.. Στα ατού η μουσική επένδυση της ταινίας, αλλά και όλο το τιμ των πρωταγωνιστών.. Καλό απόγευμα :)

    Υ.Γ Είχα κάνει ένα αφιέρωμα, παλιά όταν είχα σχεδόν φτιάξει το blog

    http://pistos-petra.blogspot.gr/2012/12/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή