Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Άγριο κυκλάμινο-Kimberley Freeman

    «Ο λόφος με τα αγριολούλουδα» είναι το βιβλίο με το οποίο ήρθα σε επαφή με την συγγραφέα Kimberley Freeman. Στην ΒιβλιοΑναφορά μου για το εν λόγω βιβλίο είχα γράψει μεταξύ άλλων ότι: Σε αρκετά βιβλία που αναπτύσσουν την υπόθεσή τους σε δυο διαφορετικές εποχές, έχω παρατηρήσει πως η μία από τις δυο ιστορίες παραγκωνίζεται από την άλλη. Έχω την εντύπωση δηλαδή πως δίνεται έμφαση στην μια εκ των δυο ιστοριών με την πλειοψηφία η έμφαση αυτή να δίνεται στην ιστορία που οι ήρωες τοποθετούνται σε παρελθοντικό χρόνο. Εδώ, κάτι τέτοιο, δεν γίνεται. Και η ιστορία του παρελθόντος και η σύγχρονη δένουν αρμονικά μεταξύ τους και διαθέτουν την ίδια, θα έλεγα, δυναμική. 
     Και ενώ στον Λόφο οι δυο ιστορίες του είχαν την ίδια δυναμική και το ίδιο ενδιαφέρον, στο «Άγριο κυκλάμινο», το δεύτερο δηλαδή βιβλίο της συγγραφέως που πέφτει στα χέρια μου, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Πιστεύω δηλαδή πως από τις δυο ερωτικές-συναισθηματικές ιστορίες που παρουσιάζονται στις σελίδες του, αυτή που τοποθετείτε στον 19ο αιώνα είναι πολύ πιο όμορφα δοσμένη, με ανατροπές και περιγραφές που καθηλώνουν και συγκινούν, από αυτή που τοποθετείται στον 21ο, την οποία και την βρήκα άνευρη, αδιάφορη και προχειρογραμμένη.

    Το 1891 η Τίλι φτάνει στο Μόρτον Μπέι της Αυστραλίας, στο νησί δηλαδή που στεγάζονται οι κρατικές φυλακές, ώστε να γίνει η γκουβερνάντα της δεκατριάχρονης κόρης του διευθυντή των φυλακών, της Έλενορ. Η Τίλι, που κουβαλά στις αποσκευές της μυστικά του παρελθόντος που την στοιχειώνουν και την γεμίζουν τύψεις, δένεται με την ευφυέστατη μαθήτρια της και αναπτύσσει μαζί της μια στοργική και ουσιώδη σχέση. Αυτή η σχέση, μαζί με τα προσωπικά βιώματα και τα συναισθήματα που κυριεύουν την προεφηβική της ζωή, η Έλενορ, που αγαπά τις γλώσσες και την γραφή, την καταγράφει με παραστατικό τρόπο στο προσωπικό της ημερολόγιο.... 
    Κάποιες σελίδες από αυτό το ημερολόγιο η Νίνα, η δισέγγονη της Έλενορ , θα τις ανακαλύψει σε διάφορες κρυψώνες στο σπίτι του νησιού, εκεί δηλαδή που έχει καταφύγει και εκείνη προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη της έμπνευση ούσα συγγραφέας best seller αλλά και για να αντιμετωπίσει τα προσωπικά της αδιέξοδα, και θα τις διαβάσει με μεγάλη αγωνία. Κατά την ανάγνωσή τους θα στηθεί μπροστά μας η ζωή της Τίλι, μια ζωή στην οποία τα μυστικά, οι προδοσίες, ο έρωτας και η επιθυμία των γυναικών του βιβλίου να ορίζουν τις ζωές τους συμφώνα με τα δικά τους θέλω και όχι με τα πρέπει της κοινωνίας θα πρωταγωνιστήσουν και θα μας παρασύρουν με τη σειρά τους σε ένα ταξίδι που συγκινεί και καθηλώνει ….

     Στο «Άγριο κυκλάμινο» λοιπόν η ιστορία της Τίλι (θα εστιάσω σ’αυτή, γιατί αυτή ήταν, κατά την άποψη μου, που κυριαρχούσε μεταξύ των δύο) με καθήλωσε, με συγκίνησε και δεν μου επέτρεψε να αφήσω ούτε στιγμή το βιβλίο από τα χέρια. Στην ιστορία της οι περιγραφές του τοπίου ήταν εξαιρετικές ενώ κάποιες σκηνές όπως λ.χ ο εγκλωβισμός της Τίλι στο φλεγόμενο χωράφι, ήταν κινηματογραφικά και άκρως μεταδοτικά δοσμένες. Τέλος η ροή ήταν γρήγορη και η πλοκή της ανατρεπτική και καταιγιστική.
   Διαβάστε το…. πρόκειται για ένα πολύ καλό ερωτικό-ρομαντικό, όχι άρλεκιν, βιβλίο που θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά κατά την ανάγνωσή του!

Βαθμολογία 4,5

Η ΒιβλιοΑναφορά για το: Ο λόφος με τα αγριολούλουδα

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Άγριο κυκλάμινο
Συγγραφέας: Kimberley Freeman
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: 09/04/2014
Σελ.: 576

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου