Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Το δικό μου top βιβλίων για το 2015!

     Ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Άμος Άλκοτ σε ένα εύστοχο απόφθεγμα του λέει πως «Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που το ανοίγουμε με λαχτάρα και το κλείνουμε με κέρδος»! Για το 2015 πολλά τέτοια βιβλία, βιβλία δηλαδή που τα άνοιξα με λαχτάρα και που, κατά την ανάγνωσή τους, κέρδισα σε πληροφόρηση και κυρίως σε συναισθήματα, έπεσαν, ευτυχώς, στα χέρια μου και μου πρόσφεραν εκείνα τα ταξίδια στα οποία ο νους και πρωτίστως η ψυχή μου γέμισε από τις υποθέσεις, τους χαρακτήρες και τα συναισθήματα που αυτά περιέκλειαν στις σελίδες τους!
     Για το 2015 τα ακόλουθα βιβλία αποτελούν, από το σύνολο όσων έχω διαβάσει, εκείνα τα βιβλία που μου πρόσφεραν το κέρδος του αποφθέγματος, αποτελούν δηλαδή το δικό μου top βιβλίων της χρονιάς που σε λίγες μέρες θα αποχαιρετήσουμε:

1. «Ζωές φθινοπώρου» και «Ζωές του ανέμου»! Η διλογία δηλαδή του Θοδωρή Παπαθεοδώρου στην οποία αποτυπώνονται με επιτυχία οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες του 1966-1967 υπό το πρίσμα ενός μεγάλου και απόλυτου έρωτα, αυτό της Άννας και του Αλέκου, όπου συγκινεί και σαγηνεύει τον αναγνώστη με την δύναμή του.

2. Η τριλογία της Μαίρης Κόντζογου με κεντρικό τίτλο «Τα Παλιά Ασήμια» ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015 με την κυκλοφορία του δεύτερου και τρίτου βιβλίου, του «Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» και του «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» αντίστοιχα, στα οποία το προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες και συγκεκριμένα στην Καππαδοκία του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της Σεβαστής, του Ελμερ, της Ελισώς, της Μακρίνας και των υπόλοιπων ηρώων με τρόπο λυρικό, συγκινητικό και καθηλωτικό! Είναι μια τριλογία που λάτρεψα!

3. «Τα σταφύλια της οργής» και το «Άνθρωποι και ποντίκια» του John Steinbeck! Δυο βιβλία στα οποία οι αξίες της ζωής αποτυπώνονται άριστα από την πένα του νομπελίστα! 

4. «Ματωμένα χώματα» και η «Ηλέκτρα» της Διδώς Σωτηρίου! Το πρώτο το διαβάζω για δεύτερη φορά και το απόλαυσα σαν να ήταν πρώτητο δεύτερο είναι η νουβέλα στην οποία η συγγραφέας μας γνωστοποιεί την ζωή της φίλης και συναγωνίστριας της στην Αντίσταση, της Ζωής Αποστόλου. Μια ζωή στην οποία ο ηρωισμός διδάσκει και συγκινεί! Πολύ ωραίο βιβλίο!

5. «Το μυστικό του Λεβάντε» και «Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας», δυο βιβλία δυο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων που μ’ άγγιξαν το καθένα για τους δικούς του λόγους φυσικά! 

6. Ξένη λογοτεχνία: Διαβάζω αλλά όχι τόσο όσο την ελληνική. Τα ακόλουθα βιβλία των ξένων συγγραφέων χαίρομαι πραγματικά που τα επέλεξα για ανάγνωση! «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς», «Το τρένο με τα ορφανά», το «Έθιμα ταφής» και «Ο λόφος με τα αγριολούλουδα» είναι υπέροχα αναγνώσματα!

7. Ιστορικό μυθιστόρημα ένα είδος που το αγαπώ πολύ! Η τετραλογία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου για τον Εμφύλιο είναι μια σειρά βιβλίων στην οποία έχω ιδιαίτερη αδυναμία γι' αυτό και την διάβασα για δεύτερη φορά! Στα: «Οι κόρες της λησμονιάς», «Οι μάνες της άδειας αγκαλιάς», «Τα δάκρυα των αγγέλων» και «Οι καιροί της μνήμης»η Ιστορία και η Λογοτεχνία συνυφάνθηκαν από την πένα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου αριστουργηματικά! 

8. «Στεφάνι από ασπάλαθο» της αγαπημένης μου συγγραφέως Σόφης Θεοδωρίδου! Το κλίμα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας μέσα από την δύσκολη ζωή της Κασσιανής, της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου, περνά ανεμπόδιστα στον αναγνώστη κάνοντάς τον κοινωνό αυτής της τόσο δύσκολης εποχής!

9. «Οι άθλιοι» του Victor Hugo! Απλά εξαιρετικό!

10. «Ο μάντης» της Α.Κονταξοπούλου! Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας που με ταξίδεψε στην αρχαία Ελλάδα και στην μυσταγωγία των μαντείων της!

11. «Το δάκρυ του έρωτα» των Λία Ζώτου&Θοδωρή Καραγεωργίου! Η αγάπη για το ύπαιθρο, ο έρωτας, το πάθος και η παντοτινή αγάπη κατακλύζουν τις σελίδες του βιβλίου αγγίζοντας τους αναγνώστες όταν τις διαβάζουν! 

12. «Η εξομολόγηση» του Σπύρου Πετρουλάκη και «Το στίγμα» της Ρούλας Σαμαϊλίδου-Βάκου! Δυο κοινωνικά δράματα που με καθήλωσαν!

13. «Η Παναγιά των δελφινιών» της Θάλειας Κονούνη που με συγκίνησε με τον λυρισμό της γραφής του!

14. Και φυσικά «Η μεγάλη Χίμαιρα» του Μ.Καραγάτση! Αξεπέραστο!

*******
Σημείωση:
1η: Η αρίθμηση είναι τυχαία. Το πρώτο δεν είναι καλύτερο του τελευταίου ή το αντίστροφο.Για εμένα όλα είναι top γι' αυτό και τα συμπεριέλαβα στην λίστα με τα αγαπημένα αναγνώσματα  του 2015.
 2η: Πατώντας στο τίτλο μεταφέρεστε στον αντίστοιχο σχολιασμό μου.

     Αυτή είναι για εμένα η λίστα με τα καλύτερα βιβλία, από το σύνολο όσων έχω διαβάσει, για το 2015! Η δικιά σας ποια είναι; 

Καλές γιορτές σ’ όλους! 2016 ευχές… 2016 χαμόγελα…. 2016 στιγμές οικογενειακές, στιγμές ευτυχίας…. 2016 (και λίγες λέω !) στιγμές στις οποίες τα βιβλία θα βρίσκονται στα χέρια σας και θα σας κρατούν όμορφη συντροφιά…. σας εύχομαι ολόψυχα για την νέα χρονιά!



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου