Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Το βιβλίο της Κατερίνας-Αύγουστος Κορτώ


     Τελευταίες μέρες του 2002 και η Κατερίνα Χατζοπούλου-Χωριανού αποφασίζει να αποδράσει από την ζωή. Τα τετρακόσια χάπια που καταπίνει την οδηγούν κατευθείαν στον θάνατο. Όμως πριν η ψυχή της πετάξει για να ενωθεί με το μεγάλο τίποτα που βρίσκεται εκεί πάνω, το πνεύμα της κοντοστέκεται και μας αφηγείται με ρεαλισμό την ζωή της και το τι είναι αυτό που την οδήγησε τελικά στην αυτοκτονία.
   Με τρόπο που καθηλώνει μας μιλά λοιπόν για τα οικογενειακά μυστικά, για το μεγάλωμα της σε μια οικογένεια που το χάδι απουσιάζει, για την σχέση της με τον γιο της καθώς και για την κατάθλιψη που την συντροφεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό της έως και την τελευταία της στιγμή… Όταν φτάνει στο τέλος της αφήγησης μόνο τότε θα επιτρέψει στην ψυχούλα της να πετάξει… 

     Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μας παρουσιάζει με «Το βιβλίο της Κατερίνας» την ιστορία της μητέρα του και μας καθηλώνει με την ωμή γραφή του. Το βιβλίο της είναι γροθιά στο στομάχι για όποιον το διαβάσει μιας και το τέρας της κατάθλιψης μάς αρπάζει από τις πρώτες κιόλας αράδες του κειμένου και μας περιπλανά στον τόπο που φωλιάζει και εκκολάπτετε, στην ψυχή δηλαδή της ηρωίδας. 
   Στο τεχνικό κομμάτι, βρήκα ευφυές το τέχνασμα του συγγραφέα να αφηγηθεί την ιστορία ζωή της μητέρας του και του ίδιου, μιας και εκείνος, όπως είναι λογικό, επηρεάζεται και ζει ένα κομμάτι από αυτή, το πνεύμα της ίδιας της Κατερίνας λίγο πριν αυτό αναληφθεί στους ουρανούς. Είχε μια τραγικότητα, μια ευαισθησία, έναν λυρισμό. Νόμιζα μάλιστα πως βρισκόμουν στο δωμάτιο που άφησε την τελευταία της πνοή και άκουγα με ένα μεταφυσικό τρόπο όλη αυτή την τραγική ιστορία βιώνοντας την  σε πολλά σημεία. Τέλος η γραφή του Κορτώ ήταν ωμή, καυστική αλλά και χιουμοριστική παρά την δύσκολη εξιστόρηση!
     Διαβάστε το… θα σας αγγίξει!


Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το βιβλίο της Κατερίνας
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Εκδ.: Πατάκης
Ημερ. Εκδ.: 1η εκδ Οκτώβριος του 2013
Σελ.: 256








Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια: