Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Συζητώντας με τον συγγραφέα Θοδωρή Δεύτο!

     Με αφορμή την τιμητική διάκριση που είχε η «Τραπεζούντα: Το διαμάντι της Ανατολής», καθώς απόσπασμα της τέθηκε ως θέμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2016, ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το συγγραφικό του έργο.
      Τον ευχαριστώ θερμά που διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο του ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη, η οποία και φυσικά αποτελεί μεγάλη τιμή για το blog και για εμένα προσωπικά!
     Διαβάστε λοιπόν την συνέντευξη και ελάτε πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα του Θοδωρή Δεύτου!

1. Tο «Τραπεζούντα: Το διαμάντι της Ανατολής» ήδη από τον Νοέμβριου βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να συνεχίσει ανεμπόδιστα το αναγνωστικό του ταξίδι, θα σας ζητήσω να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό. Δυο λόγια τα οποία δεν έχουν ειπωθεί ακόμη και θα θέλατε , πολύ, να ακουστούν. 

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό κοινό. Είναι πολύ σημαντικό οι αναγνώστες να ενημερώνονται πλατιά για το σύνολο των αξιόλογων βιβλίων που κυκλοφορούν στην αγορά. Και επειδή οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι φροντίζουν να μας βομβαρδίζουν με δύο-τρία ονόματα, μέχρι πλύσης εγκεφάλου, είναι σημαντική αυτή η δυνατότητα που μου παρέχετε. Είναι μια ελπίδα και μια αναπνοή, πιστέψτε με! Η Τραπεζούντα μου λοιπόν, είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα ( όπως μου γράφουν οι χιλιάδες αναγνώστες του), που συγκινεί και πληροφορεί με έναν τρόπο εύπεπτο και γρήγορο, σχεδόν κινηματογραφικό, για το τι πέρασε ο Ποντιακός Ελληνισμός τα δύσκολα εκείνα χρόνια του ξεριζωμού. Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο, αλλά και τα προηγούμενα δύο που αφορούν τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ, ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ, αλλά κυρίως ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ!!!

2.Ποιο ήταν το ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας πονήματος; 

Μελέτησα επί μακρόν, πριν φθάσω στην Τραπεζούντα. Μελέτησα ιστορία, λαογραφία, μελέτησα τον χώρο, τις εκκλησιές, τα αξιοθέατα, τα σχολεία, το κάθε τι που είχε σχέση με την Τραπεζούντα και τον Πόντο γενικότερα Κι όταν είχα φθάσει στο σημείο μηδέν, εκεί που αρχίζεις να πλέκεις την ιστορία, διάβασα στο διαδίκτυο μια καταπληκτική ιστορία που με συγκλόνισε πραγματικά. Είναι η ιστορία της Πινίτσας, που θα βρουν οι αναγνώστες στο βιβλίο. Γύρω από αυτή την ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία πλέχτηκε ο μύθος, κι έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο που καλπάζει κυριολεκτικά! 

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Και ποιος σας ‘’ταλαιπώρησε’’, είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από 
τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί;

Ο χαρακτήρας μου και η ιδιοσυγκρασία μου ταιριάζει με τον Ιεροκλή, τον γιο της οικογένειας, τον λυράρη, αυτόν που ο Στάλιν εξόρισε μαζί με χιλιάδες άλλους Πόντιους στον Καύκασο. Πρέπει να σας πω ότι δεν με ταλαιπώρησε κανείς, γιατί τους αγάπησα όλους υπερβολικά!

4. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που οι κεντρικοί ήρωες του νέου βιβλίου σας, θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Το μήνυμα είναι ένα και διαχρονικό, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ, αυτό ισχύει και στην Κύπρο και στην Μικρασία και στην Β. Ήπειρο και όπου αλλού ο Ελληνισμός αιμμοραγεί!


5. Στα περισσότερα βιβλία σας η Ιστορία πρωταγωνιστεί. Τι είναι αυτό που σας μαγνητίζει, εκτός βέβαια από τα ιστορικά γεγονότα, και τοποθετείτε τους ήρωες σας σε εκείνες τις ιστορικές εποχές; Η εποχή μας, άραγε, είναι μια εποχή που μπορεί να εμπνεύσει;

Πάντα ήμουν εραστής της ιστορίας, φανατικός της μελετητής. Ίσως αυτός είναι και ο βασικός λόγος που γράφω κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν ιστορικό μυθιστόρημα. Η εποχή μας έχει ασφαλώς θέματα που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός συγγραφέα σαν εμένα, αλλά θα πρέπει να κάτσει λίγη σκόνη πάνω στα γεγονότα κι έπειτα να ασχοληθείς μαζί τους. Δεν είναι σωστό να γράφεις όταν τα θέματα είναι ακόμη καυτά. 

6. Σε ποιο ιστορικό γεγονός θα θέλατε κάποτε να αναφερθείτε μέσω των ηρώων σας, μιας και θα επιθυμούσατε να γίνει ευρέως γνωστό και να ακουστούν γι' αυτό αλήθειες που παραμερίστηκαν; 

Υπάρχουν πολλά ιστορικά γεγονότα ακόμη και της σύγχρονης ιστορικής περιόδου, που επιβάλλεται να φωτιστούν. Ένα από αυτά φωτίζει το επόμενο βιβλίο μου, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε αυτό ακόμη. 

7. Απόσπασμα από το νέο σας βιβλίο τέθηκε σαν θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας! Πείτε μας τι σημαίνει για σας και για το συγγραφικό σας έργο αυτή η διάκριση; 

Ήταν κάτι απρόσμενο, αναπάντεχο. Αφ’ενός γιατί δεν έχει ξαναγίνει να επιλεγεί κείμενο από εν ζωή συγγραφέα και αφ’εταίρου γιατί το βιβλίο ήταν πάρα πολύ νέο! Αυτό ασφαλώς αποτέλεσε μια σπουδαία επιτυχία για το βιβλίο, αλλά του έβαλε και μια σφραγίδα ποιότητος. Βεβαίως, ήταν και για μένα η δικαίωση και μια αναγνώριση μιας μακροχρόνιας προσπάθειας. 

8. Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένος από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ‘’αμετακίνητος’’ σε ότι έχετε γράψει; 

Συνήθως το διαβάζουν οι κοντινοί μου άνθρωποι, η σύντροφος μου και οι κόρες μου. Σπάνια κάνω διορθώσεις, όχι τόσο γιατί δεν μπορεί να χρειάζεται κάπου, όσο γιατί φροντίζω πριν τους το δώσω, να έχω κάνει μια και δύο διορθώσεις. Ακούω όμως, είμαι καλός ακροατής κι αν χρειαστεί μπορεί να κάνω μικροεπεμβάσεις.

9. Οι κριτικές που υπάρχουν για το σύνολο του έργου σας είναι κάτι παραπάνω από επαινετικές! Όλη αυτή η αγάπη σίγουρα θα σας χαροποιεί και θα σας οπλίζει με αισιοδοξία για τα μελλοντικά σας βήματα. Όταν γράφεται σκέφτεστε το αναγνωστικό σας κοινό και το τι θα του άρεσε περισσότερο και αυτό γράφετε ή αυτές οι πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις δεν έχουν καμία θέση την ώρα της γραφής; 

Δεν γράφω ποτέ κάτι για να αρέσει στο αναγνωστικό κοινό, πάντα γράφω για να αρέσει πρώτα σε μένα, να με γεμίζει, να εκπληρώνει τους στόχους που έχω θέσει εξ’αρχής. Αν αυτό αρέσει και στους αναγνώστες, καλώς καμωμένο. Πάντως πρέπει να σας πω, ότι έχω γράψει μέχρι τώρα είχε την καθολική αποδοχή του κοινού και αυτό αποτελεί για μένα την μέγιστη δικαίωση! Ακόμη και το βιβλίο μου για τον εμφύλιο, που είναι αντικειμενικά ένα δύσκολο θέμα, έτυχε θερμής κριτικής! Θεωρώ ότι θα αποτύγχανα, αν ξεκινούσα να γράφω οτιδήποτε με στόχο να αρέσει σε κάποιους αναγνώστες. 

10. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε την «Τραπεζούντα: Το διαμάντι της Ανατολής »

Επίθετα θέλετε; Θα σας πω μερικά που μου γράφουν οι αναγνώστες μου. Συγκλονιστικό, ανατρεπτικό, απρόσμενο, δυνατό, διδακτικό, επίκαιρο, έντονο, γρήγορο, κινηματογραφικό, ανθρώπινο!!! 

11. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή του Θοδωρή Δεύτου; Ποια ανάγκη του ικανοποιεί; 

Πάντα κάτι έγραφα, κυρίως ποίηση, αλλά το 2003 αποφάσισα να κάνω βιβλίο ένα υλικό που συγκέντρωνα επί χρόνια, για τον παραδοσιακό Ηπειρώτικο γάμο. Έτσι έκανα την αρχή και ακολούθησαν τέσσερα πολύ επιτυχημένα μυθιστορήματα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με οδήγησε εκεί, εκείνο πάντως για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι αποτελεί για μένα την κορυφαία διαδικασία, αυτό που γουστάρω περισσότερο! 

12. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη; 

Η λογοτεχνία σου προσφέρει το ταξίδι, το όνειρο, την ελπίδα, την λύση ίσως, την διαφορετική ματιά στα πράγματα, το παράθυρο να δεις τον κόσμο και με μια άλλη ματιά. Την ευτυχία να γνωρίσεις τις ψυχές των ανθρώπων και μέσα απ’αυτές και την δική σου. 

13. Ποιο βιβλίο σάς επηρέασε και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας αφού πιστεύετε πως και αυτό συντέλεσε στην διαμόρφωση της σκέψης σας; 

Ένα παιδί μετράει τ’άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη

14. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός;

Κλασσικός φυσικά ο Καζαντζάκης και από τους σύγχρονους θα ξεχώριζα τον Νίκο Δήμου, για την διεισδυτική ματιά του! 

15. Προτείνετε μας ένα βιβλίο! 

‘’Αγγέλικα η Μαντενούτα‘’ της Ελένης Κεκροπούλου, εκδ. Ωκεανός 

16. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την πένα σας; Έχετε μπει στην διαδικασία συγγραφής του; 

Υπάρχει ήδη ένα βιβλίο έτοιμο, αλλά επειδή η Τραπεζούντα καλπάζει ( 11η ανατύπωση), θα καθυστερήσει λίγο η έκδοση του, ίσως την Άνοιξη. 

17. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας. 

Είμαστε μια κοινωνία που δεν έχει εκπαιδευτεί στο διάβασμα, κάτι που άλλοι λαοί το έχουν στην καθημερινότητα τους. Παρατηρείτε όλοι, ότι οι Ευρωπαίοι διαβάζουν πολύ, στο metro, στο λεωφορείο, στο αεροπλάνο κ.ά. Προτρέπω τους Έλληνες να διαβάζουν, για το ταξίδι, για την γνώση, για την ξεκούραση του νου από τα καθημερινά προβλήματα. Το διάβασμα αποτελεί διέξοδο!

*****

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών  και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα,  έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία,  τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο  Ιεροκλής με την οικογένεια του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.
Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.
Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.

Βιογραφία Συγγραφέως:

Ο Θοδωρής Δεύτος  γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και `Αθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.
Έργα του:
• Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004 (λαογραφικό)
• Μη Ρωτάς Γιατί, 2006 (ιστ. μυθιστόρημα)
• Σμύρνη Συγγνώμη, 2008 (ιστορικό μυθιστόρημα)
• Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;, 2011 (ιστ. μυθιστόρημα)
• Τραπεζούντα: Το διαμάντι της Ανατολής 

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου